Bernth Uhnos hus var inte ok enligt kommunen men den omdebatterade rondellpotatisen fick grönt ljus.
Bernth Uhnos hus var inte ok enligt kommunen men den omdebatterade rondellpotatisen fick grönt ljus.

Bernth Uhnos gula hus blev för mycket för Mjölby kommun. Kanske borde de ge honom en chans till med tanke på deras egen kritiserade rondellpotatis.

Konstnären Bernth Uhnos gula hus i Mjölby har blivit en riktig snackis och kommunens beslut att huset måste målas i en nyans har väckt starka känslor. Bland annat har facebookgruppen "Låt huset i skänninge få behålla sin färg" i skrivande stund gillats av över 7 700 personer.

Enligt kommunen skär sig huset, som är målat i flera nyanser av gult, för mycket mot den omgivande miljön och följer därför inte plan- och byggnadslagen.

– Det är lite på gränsen att man sticker ut lite för mycket. Den här färgsättningen är inte svensk, har Anders Steen (C) som är ordförande i byggnads- och räddningsnämnden i Mjölby bland annat sagt till SVT Östnytt.

Men kanske borde Mjölby kommun ha lite större förståelse för Bernth Uhnos hus eftersom de själva inte är främlingar för kritik av byggnadsverk som ”sticker ut för mycket”.

2011 satte kommunen nämligen upp en stor staty av en potatis i en rondell i Mjölby, ett beslut som möttes av kritik från både Trafikverket och kommuninvånarna. Senast förra året rapporterade SVT Östnytt om den omdebatterade och kritiserade rondellpotatisen och pratade med några kommuninvånare som flera år senare fortfarande hade svårt för ”konstverket”.

– Jag tycker den ser för hemsk ut. Jag tycker det är fruktansvärt. Jag vet inte vem som har gjort den, men den är jätteful, var en av kommentrerna.

Bernth Uhno själv tycker visserligen att det är svårt att jämföra rondellpotatisen och hans hus men han tycker knappast att potatisen rent estetiskt är bättre än huset.

– Jag tycker inte det ser ut som en potatis. Som idé är det väl kul men genomförandet kan ju ifrågasättas, säger han till Metro.

Den stora skillnaden mellan potatisen och hans husmålande tror Bernth Uhno är att i fallet med potatisen var det ett beslut från kommunfullmäktige men att hans hus var ett initiativ från en privatperson.

– Det är en kommuninvånare som tar ett initiativ som inte är förankrat hos kommunfullmäktige. Det är väl där problemet ligger, säger han.

Metro har sökt Mjölby kommun för en kommentar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset