Kommunal i Falun har ifrågasatt landstingets beslut att låta de nyanlända läkarna arbeta som undersköterskor. ”Det handlar bara om att vi vill skydda våra medlemmars intressen”, säger sektionsordförande Åsa Olars till Dalarnas Tidning.

Det är två läkare, en från Syrien och en från Eritrea, som fick vikariat som undersköterskor vid landstingets resursgrupp, skriver Kommunalarbetaren. Båda har en sex år lång utbildning bakom sig och har arbetat som läkare innan de kom till Sverige.

Landstinget är nöjda med läkarna och förlängde nyligen deras vikariat. Men Kommunals sektion är inte lika nöjda med beslutet. De menar att läkare inte har samma kompetens inom omhändertagande och omvårdnad som undersköterskor. 

– Landstinget ska inte agera på ett sätt som skapar undantryckningseffekter för vårt kollektiv. Nu får de här personerna jobb, samtidigt har vi i Kommunal medlemmar i länet som inte får jobb, säger Åsa Olars till Dalarnas Tidning.

►LÄS MER: Här är kommunen där sjuksköterskorna får 50 000 i lön

Kommunal vill nu förhandla om de två vikariaten.

– Med detta vill vi skydda våra medlemmars intressen. Det här handlar inte om att vi vill stoppa nyanlända. Vi är för fler nyanlända i vården. Vi ska ta tillvara de nyanländas kunskaper. Men vi ska göra det på rätt sätt, säger Åsa Olars.

►LÄS MER: Sjuksköterskorna kämpar för högre lön

Resursgruppens chef, Anitha Sjöstrand Benktson, håller inte med. 

– De här två har jobbat ett helt år som undersköterskor hos mig och de är extremt duktiga på sitt jobb. Så eftersom vi har anställningsstopp så förlängde jag deras vikariat. Kommunal påstår att de vill skydda sina medlemmar men det finns ingen kö bland undersköterskor utan jobb just nu så det resonemanget är löjligt, säger Anitha Sjöstrand Benktson till Metro. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa