De sex personerna på säkerhetsavdelningen köpte kavajer, kostymbyxor och skjortor för totalt 30 000 kronor. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang)
De sex personerna på säkerhetsavdelningen köpte kavajer, kostymbyxor och skjortor för totalt 30 000 kronor. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang)

Trots att ingen annan på kommunen köper kläder för representations köpte Södertälje kommuns säkerhetsavdelning in märkeskostymer för skattepengar. Totalt handlade avdelningen kläder för 30 000 kronor, rapporterar SVT Södertälje.

Det var förra året som de anställda i Södertäljes kommuns säkerhetsavdelning, sex personer, köpte kavajer, kostymbyxor och skjortor för över 30 000 kronor. Utöver det anpassades kläderna av en skräddare, till en kostnad av 3000 kronor, rapporterar SVT Södertälje. 

Den dyraste skjortan kostade 1600 kronor.  Kläder som skattebetalarna får stå för. 

LÄS MER: Köpte kläder och dyrt vin för skattepengar

Kommunen har inga riktlinjer för villan typ av kläder som anställda får köpa för att ha i arbetet. Men enligt kommunens personaldirektör är det viktigt att det inte slösas med skattemedel. 

Säkerhetschefen Per Tegel menar att det var nödvändiga inköp eftersom kläderna behövs för representation. när statsråd, ambassadörer och utländska besökare kommer till kommunen. 

– Det kan till exempel handla om att vi har besök av stadsråd, ambassadörer eller utländska besökare som kommer hit till stadshuset och då har vi naturligtvis en roll att fylla rent arbetsmässigt och i de sammanhangen så krävs det också tillämpade arbetskläder, säger Per Tegel till SVT. 

LÄS MER: Ensamkommande flyktingbarn sydde upp kostym – frias

På frågan om det var befogat att köpa en skjorta för 1600 kronor svarar han. 

– Av olika skäl har jag gjort bedömningen att i det här fallet var det nödvändigt.

Kommunen har en upphandlad leverantör av kläder, men Per Tegel säger att de inte hade den typen av skjorta som säkerhetsavdelningen ville ha. 

Kommunens personaldirektör uppger till SVT att han aldrig tidigare hört talas om att kommunanställda köpt in kläder för representation. 

Södertälje kommun ska nu påbörja en diskussion om vilka kläder som anställda får köpa in. 

LÄS MER: Forskare: De här felen gör du när du tvättar 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi