Linköpings kommunchef Joakim Kärnborg säger till SVT Östnytt att det är en otjänst mot stadens tiggare att låta dem uppehålla sig på järnvägsstationen. 
Linköpings kommunchef Joakim Kärnborg säger till SVT Östnytt att det är en otjänst mot stadens tiggare att låta dem uppehålla sig på järnvägsstationen. 

Tiggare som tidigare värmt sig på Linköpings tågstation har nu körts bort. ”De är ju inte här för att sitta och värma sig i en väntsal”, säger kommunchefen till SVT.

Tidigare har bänkarna fyllts av tiggare från Rumänien som sovit och värmt sig på platsen. Nu pryds bänkarna istället av skyltar som avvisar alla utom resenärer:

”Dessa bänkar hyrs av Svenska Reseterminaler AB. Sittplatserna är avsedda för resenärer med giltigt färdbevis. Trevlig resa!”

Dessutom har stationens öppettider begränsats och eluttag på väggarna har satts igen, rapporterar SVT Östnytt.

– Jag tycker det är en ganska oschysst metod att köra bort folk på det sättet. De har väl rätt att vara här som vi andra. De är också människor, säger en resenär till kanalen.

Men Linköpings kommun, Trafikverket och Jernhusen, som äger själva fastigheten, är överens om att tiggarna inte bör vistas i lokalen.

– Alltså, vår främsta uppgift är att resenärerna upplever att det är rent, snyggt och tryggt på stationerna, säger David Lukose, stationsförvaltare hos Trafikverket, till SVT.

Linköpings kommunchef håller med.

– De är ju inte här för att sitta och värma sig i en väntsal. De är ju här för att tigga ihop pengar till att ta sig hem. Jag tror att vi skulle göra migranterna en otjänst genom att isolera dem på ett varm och ombonat ställe att vara på, säger Joakim Kärnborg till SVT.

Nyheten har väckt reaktioner på sociala medier.

”Säger Joakim Kärnborg, kommunchef i Linköping, med en månadslön på 96 000”, skriver en twittrare.

”Mitt förakt mot Jernhusen vet inga gränser efter de här bänkskyltarna”, skriver en annan.

”Jernhusen behöver en ny, mänsklig ledning”, skriver Lars Ohly, tidigare partiledare för Vänsterpartiet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset