”De sista åren har det varit en del protester från hundägare”, säger Martin Andersson, näringslivsdirektör i Varbergs kommun.
”De sista åren har det varit en del protester från hundägare”, säger Martin Andersson, näringslivsdirektör i Varbergs kommun.

Efter en het debatt ändrar Varbergs kommun sitt nyårsfirande med fyrverkerier. Nu blir det ett mer lågmält fyrverkeri som inte skjuts lika högt upp – och som ska vara mer djurvänligt.

Det har varit livliga diskussioner om det traditionsenliga nyårsfyrverkeriet vid Varbergs fästning. Kritiker har menat att det borde ersättas med en lasershow.

Nu har kommunen kommit med en kompromiss, som SVT Nyheter Halland var först med att berätta.

– De sista åren har det varit en del protester från hundägare och djurvänner som haft en hel del synpunkter på att djuren blir rädda av fyrverkerier, säger näringslivsdirektör Martin Andersson.

LÄS MER: Hundpsykologen: Så skyddar du din hund under nyårsfyrverkerierna

Fyrverkerierna skjuts inte lika högt upp

Nyårsfesten flyttas till Varbergs torg och fyrverkerierna kommer inte skjutas upp lika högt i luften eller ge ifrån sig lika skarpa ljudknallar som traditionella fyrverkerier gör. Smällandet ska dessutom synkroniseras med musik. Enligt kommunen blir det mer djurvänligt.

– Vi gör det här firandet inne i stan för att det ska vara mer tillgängligt och har så kallat lågfyrverkeri som inte smäller lika högt. Men det synkroniseras med musik så det blir också ett trevligt inslag. Så samtidigt som vi behåller ett nyårsfirande i Varberg med fyrverkerier blir det inte lika tunga knallar det här året, säger Martin Andersson.

LÄS MER: Debatt: Problemet är inte fyrverkeripjäserna utan personerna som använder dem

Lasershow mycket dyrare

Han säger att kommunen övervägt lasershow men att det dels kostar mycket mer och att showen kan försvåras av dåligt väder.

– Problemet har också varit att man behöver vara ute i väldigt god tid för att uppbringa någon som kan genomföra en lasershow. Så det är inte självklart att bara byta till en lasershow utan det kräver både mer pengar och tur med vädret.

LÄS MER: Kommunen: Stoppa fyrverkerier i hela Sverige

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset