Boendet har åtta rum och rymmer 14 personer men står tomt då Ludvika kommun i dagläget inte har något behov av platserna.
Boendet har åtta rum och rymmer 14 personer men står tomt då Ludvika kommun i dagläget inte har något behov av platserna.

Ett äldreboende i Ludvika byggdes om till flyktingboende. Notan landade på en halv miljon kronor och nu står lokalen tom med en hyra på 580 000 kronor per år. Trots det ångrar kommunen inte beslutet.

I somras beslutade kommunledningen i Ludvika att Solgärdets äldreboende i Sunnansjö skulle byggas om till boende för ensamkommande ungdomar.

► LÄS MER: Migrationsverket bryter rekorddyrt matavtal för asylboende

Nu är boendet färdigställt. Ombyggnationen kostade en halv miljon kronor och hyran ligger på 580 000 kronor per år. Men trots det står boendet tomt. Viket DT var först att rapportera om.

– Vi vet inte riktigt när det kommer att användas. Hittills i år har det kommit fyra personer, förra året kom det fyra per dag, säger Stina Stenberg, förvaltningschef på Ludvika kommun.

Men senast vid halvårsskiftet räknar kommunen med att få användning av lokalen. Då tror Stina Stenberg att Europa kommer att öppna gränserna igen, åtminstone tillfälligt. Har kommunen fel så finns en plan B.

– Då kommer vi att ta hem de personer som vi har placerat i andra kommuner. Förra året kom det så många att det inte fanns kapacitet att placera ut dem i Ludvika, säger Stina Stenberg.

Ångrar ni att ni byggde om äldreboendet?

– Nej, vi tog ett beslut om att ha det som en ”back up” så att vi inte skulle hamna i samma situation som förra året, säger Stina Stenberg.

Hur var situationen förra året?

– Det var ganska kaotiskt med en så stor inflytt till Ludvika. Vi blev tagna på sängen precis som övriga Europa.

► LÄS MER: Hanna, 7, valde att ha sitt kalas på ett flyktingboende

Enligt henne är kostnaden för hyran försumbar med tanke på kostnaderna som kommunen lagt ut på att placera ensamkommande ungdomar i privata HVB- och familjehem i andra kommuner.

– Det känns bra att vi nu har en plan och lite framförhållning. Vi vill undvika HVB-och familjehemsplaceringar, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset