Mini-Hotel på Tredje Långgatan är det hotell som kommunen köper enskilt flest hotellnätter hos.
Mini-Hotel på Tredje Långgatan är det hotell som kommunen köper enskilt flest hotellnätter hos.

Kommunen lägger varje år mångmiljonbelopp på att placera bostadslösa på hotell. Hotell som inte kontrollerats, då platserna köps utanför kommunens avtal. Ett helt hotell drevs nästan enbart av kommun-pengar.

Metro kunde i går berätta om 26-åriga Daniela, som tillsammans med spädbarn och fästman placerats av socialtjänsten på ett hotell i det stökiga industriområdet vid Stigs Center. Hon är inte ensam. Varje år köper kommunens socialförvaltningar hotell- och vandrarhemsrum åt bostadslösa för mångmiljonbelopp. 2010 låg kostnaden på 8,5 miljoner kronor och 2011 på 7 miljoner.

– Det finns fall där unga människor fått bo på hotell eller pensionat i över ett år. Det hör man ju på namnet att det inte är lämpligt, säger Jacob Jendeby på stadsrevisionen.

Och inte nog med det. De inköp Metro granskat sker utanför de ramavtal kommunen har upphandlat för socialt boende, vilket betyder att hotellen inte är kontrollerade enligt kommunens normer. Det gäller exempelvis kontroll att företaget är seriöst och mer exakt vilken verksamhet som bedrivs.

För detta har Jendeby och hans kolleger delat ut skarp kritik i flera granskningar, nu senast i höstas, men hotellplaceringarna fortsätter.

– Man har inte kontrollerat vem som är huvudman för verksamheten och det är ett problem.

Budgethotellet Mini-Hotel på Tredje Långgatan är det som kommunen köper enskilt flest hotellnätter hos. 2010 uppgick notan för endast detta hotell till drygt 5 miljoner kronor. I sin årsredovisning för 10/11 anger hotellet sin omsättning till drygt 5 miljoner. Det innebär att kommunens placeringar i realiteten utgör nästan hela hotellets intäkter.

Metro har sökt företrädare för Mini-Hotel för en kommentar, men utan att lyckas.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset