Bilden visa gravar på Kaknäs Djurkyrkogård, Norra Djurgården i Stockholm, och inte djurkyrkogården i Borås.
Bilden visa gravar på Kaknäs Djurkyrkogård, Norra Djurgården i Stockholm, och inte djurkyrkogården i Borås.

Borås trodde att det fanns en stor efterfrågan av en djurkyrkogård i kommunen – och byggde en kyrkogård stor som en fotbollsplan. I dag ligger 17 djur begravda på platsen.

För några år sedan fick Borås kommun för sig att det rådde en stor efterfrågan på en djurkyrkogård bland invånarna, skriver Sveriges Radios P4 Sjuhärad.

Sagt och gjort. Kommunen lade 1,2 miljoner kronor på att bygga en djurkyrkogård – nästan lika stor som en fotbollsplan och med plats för 859 djur. Skötseln av kyrkogården ligger på omkring 20 000-30 000 kronor om året, en kostnad som kommunen står för.

I dag, omkring fyra år senare, ligger 17 djur begravda på kyrkogården.

Morgan Hjalmarsson (FP) är kommunalråd i Borås. Han säger till P4 Sjuhärad att man ”kände trycket från allmänheten” om att det fanns ett behov av en djurkyrkogård – men trots det kontrollerade kommunen aldrig hur stor en efterfrågan faktiskt var.

I dag erkänner han att kyrkogården blev ”en flopp”.

– Det är bevisat. Jag tror att vi skulle anlägga den ändå, men storleken, omfattningen, hur den skulle se ut och hur den skulle skötas skulle vi kanske ta ett annat beslut om. Det är lätt att vara efterklok, säger Morgan Hjalmarsson till P4 Sjuhärad.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset