Mängder av fåglar dog när kommunen sågade ner träden.
Mängder av fåglar dog när kommunen sågade ner träden.

Trots att lindarna var av fulla av fågelägg och levande ungar beslutade sig Simrishamns kommun för att såga ner träden. Fågelungarna lämnades att dö på marken och kommunen riskerar nu att åtalas för miljöbrott.

Det var i morse som kommunens entreprenörer sågade ner de sex lindarna vid kyrkogården i Borrby söder om Simrishamn. När träden föll till marken gick även de fåglar som bodde i lindarna samma öde till mötes.

Mängder av fågelägg och nyfödda råkungar lämnades att dö på marken, rapporterar SVT Sydnytt. Först flera timmar senare grep länsstyrelsen in och avbröt massakern.

– Man blir direkt illa berörd när man ser detta. Alla fåglar är fridlysta under den tid de häckar, så här får det inte gå till, säger Martin Hedman, miljöhandläggare vid länsstyrelsen, till Sydnytt. 

Två privatpersoner har enligt SVT kämpat för att de sjuka lindarna ska få stå kvar vid kyrkogården, eftersom man menar att de är ett värdefullt inslag för områdets kulturmiljö. Och enligt en arborist som de har varit i kontakt med ska träden ha kunnat leva i ytterligare 10-20 år, trots sin sjukdom. 

Kommunen å sin sida hävdar att de sjuka träden och fåglarna i dem utgör en sanitär olägenhet. Men enligt Sydnytt tänker länsstyrelsen nu begära åtalsprövning och kommunen riskerar därmed att fällas för miljöbrott.

Kommun medger nu att det var fel att såga ner träden.

– Arbetet borde ha avbrutits när man insåg att det fanns ägg och levande fågelungar i träden, säger Henrik Olsson, samhällsbyggnadschef vid Simrishamns kommun, till SVT. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset