Bilden är ett montage.
Bilden är ett montage.

Efter att larm om att myggor smittade med Zika-viruset hittats i det amerikanska kommunen Dorchester utfördes en massprejning för att få bot på viruset. Men sprejningen ledde till att miljoner bin i området dog. "Vi talar om massdöd", säger en biodlare.

Under förra fredagen upptäcktes fyra reserelaterade instanser av Zika-viruset i Dorchester i South Carolina, skriver lokaltidningen  The Post and courier. Detta fick lokala myndigheter att agera och en stor luftsprejning planerades därför in under förra söndagen. Under två timmar, mellan klockan halv sju och halv nio på morgonen, kom myggsprej att regna ned över himmelen. 

► LÄS MER: 3 myter om zikaviruset som du inte ska dela
 

Men saker gick inte som de skulle, och under söndagseftermiddagen kom flera lokala biodlare att upptäcka tusentals döda bin på sina områden. Totalt dog flera miljoner bin. 

– Det ser ut som att en atombomb sprängts, säger Juanita Stanley som äger Flowertown bee farm and supply till The Post and courier. 

Dorchester menar att de gett biodlarna den information de behövt. Men enligt CNN har flera biodlare uppgett att de inte blivit uppringda av kommunen som de blivit vid tidigare tillfällen när myggor sprejats via bil. En namninsamling som uppmanar Dorchester att aldrig spreja på det sättet igen har redan samlat in drygt 7 000 namn. 

Under tisdagen kom Dorchester till slut att be om ursäkt till biodlarna och inga fler sprejningar är i skrivande stund inplanerade.

Det fruktade Zika-viruset, som kopplats till missbildningen Mikrocefali, kom att nå USA under 2016 och i virusinfektioner har upptäckts i nästan alla amerikanska delstater.  

► LÄS MER: Aborterna ökar med zikaviruset

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur