Arkivbild på fyrverkerier och kommunhuset i Södertälje.
Arkivbild på fyrverkerier och kommunhuset i Södertälje.

I Södertälje råder totalförbud mot fyrverkerier på allmänna platser – förutom under några timmar på nyårsafton. Nu vill kommunen ha ett nationellt förbud.

I Södertälje kommun är det redan förbjudet att använda fyrverkerier på allmänna platser. Undantag görs för nyårsafton, då fyrverkerier får användas mellan klockan 23 och 01.

Nu vill kommunen ha ett nationellt fyrverkeriförbud, skriver man i ett pressmeddelande.

– Fyrverkerier är ett stort samhällsproblem som skapar mycket stor otrygghet och för med sig en mängd negativa konsekvenser för både människor, djur och natur, säger Ewa Lofvar Gerdsdotter (MP), kommunalråd i Södertälje, i pressmeddelandet.

LÄS MER: Poliser besköts med raketer på nyårsafton

Försökt stävja problem med fyrverkerier

Under de senaste vintrarna har polis och räddningstjänst försökt få bukt med fyrverkerier som avfyrats mot bilar och hus i Södertäljes bostadsområden.

Ewa Lofvar Gerdsdotter säger att kommunen ska uppvakta alla kommuner i Sverige för att få till en skrivelse till regeringen om ett nationellt totalförbud.

LÄS MER: Åtta personer i fyrverkeriattack mot nya polishuset

”Krävs nationella beslut”

– Kommunen kan inte ensam komma tillrätta med problemet, det krävs nationella beslut. Södertälje kommun tar nu täten för att få till en förändring i denna viktiga fråga, säger hon i pressmeddelandet.

Det här gäller i Södertälje

I Södertälje kommun är det förbjudet att använda fyrverkerier på allmänna platser. Allmänna platser i Södertälje kommun är centrumkärnan och de centrala delarna i samtliga bostadsområden. Fyrverkerier får aldrig används närmare än hundra meter från Södertälje sjukhus. Hänsyn bör också tas till andra vårdinrättningar.
Större särskilt anordnade fyrverkerier är undantagna från förbudet men kräver alltid särskilt tillstånd från polisen.

Undantag från förbudet görs för nyårsafton, och fyrverkerier får då användas mellan 23.00 till 01.00 på nyårsdagen.

LÄS MER: Debatt: Problemet är inte fyrverkeripjäserna utan personerna som använder dem

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset