Mikaela och hennes 5-årige son tvingades lämna den kommunala lägenhet som de hade bott i i 4 år. Nu har de ingenstans att bo och kommunen erbjuder dem ingen hjälp. I stället råder man Mikaela och sonen att ta in på vandrarhem.

Privat

Mikaela Thörnvall och sonen Oskar tvingades flytta från sin träningslägenhet i Täby. Nu vet de inte var de ska ta vägen.

För fyra år sedan fick Mikaela Thörnvall och hennes då ettårige son Oskar en träningslägenhet av Täby kommun, efter att de hade varit hemlösa och under en tid bott på kompisars soffor. 

När de flyttade in i tvåan i Täby norr om Stockholm fick Mikaela veta att de skulle få bo kvar till dess att hon hade kommit på fötter. Men i slutet av förra året informerades hon om att hon och Oskar snart skulle tvingas flytta, eftersom man, enligt hyreslagen, bara får bo i en träningslägenhet i max fyra år. 

Trots att de inte vet var de ska ta vägen får Mikaela och Oskar nu klara sig själva, något som TV4 Nyheterna var först med att uppmärksamma.

– Socialtjänsten ska ju finnas där för dem som behöver dem, men de bryr sig inte. Jag förväntar mig inte en permanent bostad där jag kan leva utan att jobba. Det här handlar om att jag och min son behöver någonstans att bo tills att jag har fått ordning på allt, säger Mikaela Thörnvall till Metro. 

Enligt Mikaela gav socialtjänsten henne kalla handen och rådde henne i stället att ta in på vandrarhem när hon bad dem om hjälp.

– Det känns så sjukt. Ska jag bo med min son på ett vandrarhem där det kanske bor missbrukare och brottslingar?

De senaste åren har Mikaela gått färdigt gymnasiet och gjort sig redo att söka jobb. Men i samma veva som hon fick beskedet om flytten fick hon också veta att hon lider av den kroniska bindvävssjukdomen EDS. En sjukdom ger henne konstant värk och som innebär att hon nu är sjukskriven.

Mikaela har försökt att på egen hand hitta en ny lägenhet, men upplever att ingen hyresvärd vill hyra ut till henne eftersom hon lever på försörjningsstöd. 

Nu bor de tillfälligt hos Mikaelas mamma, där Mikaela och Oskar delar säng. 

– Han frågar mig hela tiden om när vi ska flytta hem igen. Mitt hjärta går sönder varje gång, säger Mikaela Thörnvall, som känner sig sviken av Täby kommun.

– Det är jättetråkigt att hon känner så, säger Thomas Nilsonne (M), ordförande i kommunens socialnämnd.

Han säger att han inte kan kommentera Mikaelas fall i detalj på grund av den stränga sekretess som råder över alla fall hos socialtjänsten, men påpekar att kommunen inte har någon skyldighet att hjälpa invånarna att skaffa bostad.

– Vi har ett bostadsansvar för funktionshindrade och äldre, men i övrigt är det inte socialtjänstens uppgift att ordna bostäder åt invånarna. Vi förfogar inte över några bostäder och kan inte heller ge en bostad på bistånd.

Hur kommer det sig att ni råder en småbarnsmamma att ta in på vandrarhem?

– Det är inte jag som har gett henne det rådet. Men jag förutsätter att socialtjänsten har arbetat efter de riktlinjer och den lagstiftning som finns, säger Thomas Nilsonne.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset