Ängelholms ordförande Sten-Inge Fredin (mitten). Arkivbild.
Ängelholms ordförande Sten-Inge Fredin (mitten). Arkivbild.

Ängelholms kommun kommer inte att kliva in och rädda det konkurshotade superettalaget.På ett extrainsatt möte på fredagen diskuterade kommunstyrelsen i stället att bilda en ny förening för ungdomsverksamheten.– Där vi ser ett kommunalt intresse och ansvar, sade kommunstyrelsens ordförande Lars Nyander (S).

Först och främst, menade Lars Nyander, måste det bringas klarhet.

– Vi söker dem för att få situationen klar för oss. De ger dubbla budskap, sade han till Helsingborgs Dagblad efter fredagsmorgonens extrainsatta krismöte i Stadshuset.

Det var på torsdagen som det först kom besked att Ängelholms FF ska försättas i konkurs. Detta sedan klubbens långvariga ekonomiska problem kuliminerat i och med att spelarna inte fått sin lön för juli månad, något som TV4:s Fotbollskanalen var först att avslöja. Men senare kom det nya besked från klubben; en konkursanmälan är ännu inte inskickad till tingsrätten.

Ingen räddningsaktion

Och kommunstyrelsen fokuserade på var kommande generationers fotbollsspelare ska ha sin hemvist.

– Det är barn- och ungdomsverksamheten vi värnar och där vi ser ett kommunalt intresse och ansvar, sade Lars Nyander.

– Det man i grunden behöver göra om ÄFF inte finns längre är att starta en ny förening. Då får man hoppas att det finns föräldrar och personer som vill axla det här.

Någon räddningsaktion från kommunens sida har aldrig varit aktuell, och kommer inte heller att bli det. Det slog Lars Nyander fast redan på torsdagen.

– Vi har haft mycket dialog med klubben, och sagt att vi inte går in för att sponsra en elitklubb. Det är skattepengar. Vi har varit tydliga med det från början, och det är klubben väl medveten om. Det kan inte ha kommit som en överraskning att vi inte stöttar en elitsatsning. Vi ger inga pengar till Rögle eller några andra elitsatsande lag mer än ett så kallat sponsorbidrag. Det har ÄFF fått. Vi kan inte gå in med mer, det är samma regler för alla, sade han till HD då.

Kommunstyrelsen har även, enligt tidigare avtal, betalat årets driftsbidrag i förväg.

"Vill spela"

Ängelholms ordförande Sten-Inge Fredin är fortsatt kritisk till kommunen – som han redan har kallat för "en skitkommun vad det gäller idrotten" – och beslutet att fokusera på barn- och ungdomsverksamheten.

– Det kan man ju göra naturligtvis. Man kan ju se det som en social verksamhet i sig, men man missar liksom pointen och intresset av att ha ett elitlag i klubben där man har en möjlighet för de här killarna nu i allsvenskans U19-lag att kunna få en fot in i elitfotbollen framöver, sade han till HD.

Vad som väntar utanför planen för Ängelholm – som enligt Aftonbladet saknar en halv miljon kronor för att klara löne- och skattekostnaderna – är oklart.

På densamma väntar, trots allt, lördagens hemmamatch mot Sirius för nästjumbon.

– Vi vill spela. Vi har kontrakt och kommer fullfölja det tills vi får höra något annat från spelarföreningen eller Unionen. Vi kommer träna och spela match till de säger stopp, säger mittfältaren Vlado Zlojutro till Expressen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset