Karlstads kommuns kampanj för öppenhet möttes av hot och hat från personer med främlingsfientliga åsikter. 
Karlstads kommuns kampanj för öppenhet möttes av hot och hat från personer med främlingsfientliga åsikter. 

Karlstad kommun vill välkomna ortens nyanlända med en mötesajt på internet. Den väckte främlingsfientliga krafter som ringt, mejlat och saboterat sajten. ”Vi är utsatta för en organiserad hatkampanj”, säger Katarina Lindström, kommunikationschef vid Karlstad kommun till Metro.

Det var i måndags som Karlstad kommun lanserade sin intergrationskampanj ”Varmt välkommen” som riktar sig till nya och gamla Karlstadsbor. Under året som gått har kommunen med 89 000 invånare tagit emot 170 nyanlända personer där majoriteten flytt från Syrien. 

► LÄS MER: Har tar Henrik med 35 flyktingbarn till leklandet i Karlstad

– Vi ville att de kulle känna sig varmt välkomna i Karlstad och främja integrationen och träffa Karlstadsbor som vill kära känna nyanlända. Vi gjorde en mötessajt där man lägger upp en profil, säger Katarina Lindströmkommunikationschef vid Karlstad kommun till Metro.

Kommuninvånarna informerades om kampanjen via brev där det bifogades en klisterdekal där det stod ”Öppenhet – ja, tack!”. 

– Vi tänkte att det är ett sätt att visa stöd är att sätta upp de på brevlådan eller sin dörr, vi såg det som ett sätt att visa att man välkomnar nya invånare.

► LÄS MER: 49-årig nazist vill starta upp flera flyktingboenden
 

Men kommunens initiativ för integration har mötts av en hatstorm.
Personer som satt upp kommunens klistermärke har fått dem överklistrade av nazistiska organisationen Nordfronts dekal. Kampanjen blev omskriven på främlingsfientliga sajter som Avpixlat, Fria tider och dess motsvarigheter i Danmark och Finland.

– Vi har fått in uppåt 200 mejl och samtal till kommunen på det här temat. Men när jag gått igenom dem är nästan ingen av dem från Karlstad, utan de flesta kommer från andra orter i Norden, säger Katarina Lindström. 

En del som hört av sig har till och med hotat enskilda medarbetare, något som kommunen polisanmält.

Mötesajten har dessutom utsatts för sabotage. När sajten lanserades hade kommunen efterhandsmoderering på de uppladdade profilerna. Från början hade kommunen inte förhandsmoderering på profilerna som laddades upp. Under den första natten lades det ut bilder på Hitler men också mördade personer som brukar förekomma i invandringskritiska sammanhang. 

– De har sedan tagit bilder på de publiceringar de gjort och sprider dem nu i sociala medier. Som jag ser det är det i syfte för att få oss att stoppa det här. Men det vill vi inte göra. 

– Det finns krafter i samhället som blir uppenbart provocerade av att vi vill ha en öppenhet i Karlstad. Och jag vet att de flesta Karlstadbor står bakom det också, säger Katarina Lindström. 

► LÄS MER: Niklas Strömstedts känga till SD och i "Så mycket bättre"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset