Kommunsstyrelsens ordförande i Mariestad tycker att ensamkommande vars ålder skrivits upp har stulit resurser från andra delar av samhället.
Kommunsstyrelsens ordförande i Mariestad tycker att ensamkommande vars ålder skrivits upp har stulit resurser från andra delar av samhället.

Mariestads kommun ska börja polisanmäla asylsökande för bidragsbrott om deras ålder blir uppskriven, det skriver Mariestadstidningen. "Asylsökande som har ljugit om sin ålder kostar skattebetalarna stora pengar", säger kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M).

Det är asylsökande som efter läkarundersökning bedöms vara över 18 år som kommer att polisanmälas för brott mot bidragsbrottslagen, rapporterar Mariestadstidningen.

Beslutet fattades i Mariestads kommunstyrelses arbetsutskott under onsdagen och drevs igenom av två politiker från Moderaterna och en politiker från Centerpartiet. Kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M) motiverar beslutet med att det handlar om stora belopp.

– Asylsökande som har ljugit om sin ålder kostar skattebetalarna stora pengar. Om du till exempel har tre elever som är över 20 år i en gymnasieklass stjäl de resurser från någon annan. Vi hoppas att frågan lyfts nationellt och att fler kommuner följer vårt exempel, säger han till tidningen.

LÄS MER: Fler självmord bland ensamkommande 

Men beslutet har väckt kraftig kritik från bland annat oppositionsrådet Ida Ekeroth (S) som tycker att det tyder på ”en glidning mot SD”.

– Jag tycker att det här är fruktansvärt. Det är många ensamkommande som inte ens vet hur gamla de är. De lever redan med en enorm oro över risken att skickas tillbaka när deras ålder skrivits upp, säger hon till Mariestadstidningen.

Totalt har åtta ensamkommande fått sin ålder uppskriven i Mariestad sedan början av 2016 men beslutet kommer inte att gälla retroaktivt.

LÄS MER: Tre av fyra undersökta ensamkommande över 18 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset