Kommunens konstverk var olagligt. Här en annan smiley. Arkivbild.
Kommunens konstverk var olagligt. Här en annan smiley. Arkivbild.

Jönköpings kommun vill med en jättesmiley spegla människors humör. Nu visar det sig att konstverket är olagligt – kommunen hade inte ansökt om tillstånd för de kameror som användes i det.

I fredags invigdes konstverket "Public face" där en kamera analyserar ansiktsuttrycken bland invånare och besökare i Jönköping, som sedan speglar sig i en åtta meter hög smiley på rådhusets tak. För att lyckas med detta har flera övervakningskameror placerats ut på hemliga platser runt om i staden, enligt JP.

Från början hävdade kommunen att detta inte var tillståndspliktigt då inga bilder togs och ingen personer kunde identifieras, men detta har visat sig felaktigt, rapporterar SR P4 Jönköping.

– Det tas en bild som visar vilket humör allmänheten är på, men den här bilden försvinner direkt och lagras aldrig. Men i och med att tas en bild så är det olagligt i juridisk mening, även om den inte lagras, säger Karin Semberg, kulturchef i kommunen, till radion.

Kamerorna som används i konstverket har nu därför stängts av och används inte längre.

Under onsdagen kommer kommunen och Länsstyrelsen ha samtal om hur man ska göra med konstverket, som fortsatt lyser med ett slumpmässigt ansiktsuttryck.

Konstprojektet var tänkt att pågå under december och januari, och jättesmileyn har tidigare ställts ut i bland annat Berlin och Wien.

Det syftar bland annat till en diskussion om hur människor kan övervakas i dagens samhälle.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset