Enligt Åsa Furén-Thulin på SKL kan det gå vuxna män på högstadiet.
Enligt Åsa Furén-Thulin på SKL kan det gå vuxna män på högstadiet.

Ensamkommande barn som kommuner bedömer som vuxna placeras på egna ”barnboenden” på vissa platser i Sverige, rapporterar Aftonbladet.

Medarbetare på Migrationsverket har upprepade gånger berättat att det råder osäkerhet kring hur de ska bedöma åldern på ensamkommande som kommer till Sverige.

Flera kommuner har i sin tur larmat om att de har många vuxna som bor på boenden för ensamkommande barn. Något som har resulterat i att kommunerna i vissa fall har skapat egna boenden för ensamkommande som de bedömer som vuxna, rapporterar Aftonbladet.

LÄS MER: Mahmood, 24, flydde Syrien – nu hjälper han andra ensamkommande

– I kommuner i Skåne gör man särskilda boenden för vuxna. Vissa försöker hantera dem i de vanliga boendena, säger Åsa Furén-Thulin, sektionschef för vård och omsorg på SKL, till tidningen.

Hon menar att felaktiga åldersbedömningar skapar frustration på många håll.

– Framför allt i skolan blir det frustration – då går det ju vuxna män, som inte klarat gymnasiet, tillsammans med unga flickor i nian. Det blir ju spänningar för man har inte samma mognadsgrad, säger Åsa Furén-Thulin till Aftonbladet.

►LÄS MER: Regeringen vill göra ålderstester på ensamkommande asylsökande

En situation som även Migrationsverket känner till.

– Om åldersfrågan avgjorts tidigare i asylprocessen hade man inte hamnat i den här situationen, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, till Aftonbladet.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, och Migrationsverket har nu inlett ett samarbete för att komma till rätta med situationen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik