Medlet var i själva verket vägsalt.
Medlet var i själva verket vägsalt.

Svenska kommuner har köpt issmältningsmedel för totalt 15 miljoner kronor. Men medlet var i själva verket vägsalt som borde ha kostat omkring 100 000 kronor, rapporterar Uppdrag Granskning.

Över 120 kommuner har mellan 2012 och 2016 betalat sammanlagt 15 miljoner kronor för omkring 90 ton issmältningsmedel, skriver Uppdrag Granskning.

När programmet granskar medlet, som saknar innehållsförteckning, visar det sig att det i själva verket består till 96 procent av vanligt vägsalt. Issmältningsmedlet har sålts för 165 kronor kilo – vanligt vägsalt kostar däremot någon krona per kilo för kommunerna att köpa in.

LÄS MER: Varning för Swish-bedrägerier på parkeringsautomater

Kils kommun i Värmland är en av de kommuner som köpt in ett ordentligt lager av medlet. De har betalat över en miljon kronor för sex och ett halvt ton.

– Det är åt helsike att den köptes in den här. Det hade varit billigare att köpa gourmetsalt från Konsum, säger Kils kommunchef Jan-Olov Ragnarsson till Uppdrag Granskning.

Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) jämförde issmältningsmedlet med vanligt vägsalt. Enligt VTI finns det inget som motiverar prisskillnaden.

– Om det kostar 165 kronor kilot så är det definitivt en bluff, säger Björn Kalman, forskningschef vid VTI, till programmet.

LÄS MER: Kommuner slarvar med kontroll av lekplatser – kan vara livsfarliga

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om kommuner