Vuxenutbildning till jobb som behövs är tanken med den nya modellen regionalt yrkesvux. Arkivbild.
Vuxenutbildning till jobb som behövs är tanken med den nya modellen regionalt yrkesvux. Arkivbild.

Grannkommuner ska tillsammans kunna erbjuda specialutformade vuxenutbildningar till bristyrken i regionen.– Detta gör det lättare för exempelvis nyanlända att hitta vägar in på arbetsmarknaden, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S).

Tanken med ett regionalt yrkesvux är att i högre grad anpassa utbildningarna efter behov. Det kan handla om kurser eller hela utbildningar som leder till jobb som undersköterska, butiksbiträde, serveringspersonal eller ställningsbyggare. Ett annan tänkbar utbildning är till lärarassistent.

– Det finns ett stort intresse så jag kan verkligen tänka mig att det är något man kommer att föra fram, säger Anna Ekström.

Grannkommuner som vill delta i ett regionalt yrkesvux kan ansöka om statsbidrag, förutsatt att de är minst tre stycken som söker gemensamt och är beredda att själva lägga till medel.

– Vitsen är att kommunerna kommer att vara tvungna att ha bra koll på inom vilka yrkesutbildningar ska ges. Vi vill säkerställa att samma utbildning inte ges i två kommuner som ligger bredvid varandra, säger Anna Ekström.

Hon bedömer att kommunernas intresse är stort.

– Jag vet också att näringslivet är väldigt intresserat. Där finns en stor oro över att så få ungdomar väljer yrkesprogram. Därför är man angelägen om att det ska finnas bra vägar till yrkesutbildning även efter gymnasiet, säger Anna Ekström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Yrkesvux