Hur många asylsökande som tas emot varierar kraftigt runt om i landet. Här är listan som visar kommunerna som är bäst – och sämst. Hur går det för din hemkommun?

Allt fler människor kommer till Sverige och söker skydd. Men fördelningen mellan kommunernas mottagande är fortsatt mycket ojämn.  Knappt 50 av landets 290 kommuner står för över hälften av alla platser.

I lilla Ljusnarsbergs kommun utanför Örebro söker mer än var tionde person asyl. Motsvarande hela 11 procent – eller 534 personer – av folkmängden är asylsökande. Samtidigt har Habo, en bit söderut i landet, inte en enda asylsökande inskriven hos Migrationsverket.

Siffrorna som jämför antalet asylsökande med den totala befolkningen i varje kommun har Migrationsverket tagit fram åt nyhetsbyrån Siren.

De allra flesta kommuners mottagande landar på motsvarande under en procent av den totala folkmängden. Bland kommunerna vars höga mottagande sticker ut syns flera landsbygds- och småstadskommuner: Efter Ljusnarsberg har Uppvidinge, Norberg och Hultsfred landets högsta andel asylsökande, drygt 7%.

Lilla Hultsfred tar emot fler personer än storstaden Uppsala.

Asylsökande i andel
av kommunens befolkning:

<0,5%
0,5-1%
1-3%
3-5%
>5%

KLICKBAR GRAFIK: Klicka dig runt i kartan för att se kommunerna som tar emot flest. 

I andra änden av listan finns de som knappt tar emot någon alls. I hela 21 kommuner bor så få asylsökande att andelen landar på under 0,1%. Allra lägst är det i Habo och Öckerö, där inga asylsökande alls bor.

Storstäder sticker föga oväntat ut med ett stort antal asylsökande, men som andel av befolkningen hamnar de relativt lågt ner på listan. Stockholms 7738 asylsökande inskrivna hos Migrationsverket blir 0,36% av den totala folkmängden. Här är dessutom skillnaderna stora även inom länet – från Södertälje, som tog emot 856 asylsökande, till Ekerö, som tog emot – åtta.

Enligt Migrationsverket har den här ojämna fördelningen en enkel förklaring.

– Ambitionen är att ge personen lägenhetsboende, så långt det är möjligt. Kommer det väldigt mycket personer går det inte alltid att lösa så. Då blir det i stället tillfälliga boenden runt om i landet, och personen får bo där möjligheten finns. Man kan inte ha en direkt utarbetad plan för vilka kommuner som ska ha hur många, utan de måste få plats där det går. Var de tillfälliga boendena hamnar styrs av var leverantörerna har sina anläggningar, säger pressinformatör Magnus Skarbo till Metro.

– Allt beror på var boendet erbjuds möjligheten finns: vi måste erbjuda tak över huvudet så snabbt som möjligt.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset