Marie Gustafsson och Christian Kvist hyllas efter sin insats på sjön.
Marie Gustafsson och Christian Kvist hyllas efter sin insats på sjön.

Christian Kvist och Marie Gustafsson såg hur något rörde sig i vågorna – och agerade blixtsnabbt. Det räddade troligtvis livet på fyra killar som höll på att drunkna.

Bara i juni i år drunknade 17 personer i Sverige, en minskning från juni 2014 då 22 personer dog. Men med tanke på det dåliga vädret i sommar anser Svenska Livräddningssällskapet att det är förvånansvärt många som har drunknat hittills.

Mariestadsborna Christian Kvist, 31, och Marie Gustafsson, 44, var ute och provkörde sin nya motorbåt helgen innan midsommar. Plötsligt såg de något bland vågorna på Vänern.

– Jag trodde först att det var bensindunkar. Men efter en stund kände vi att det var något konstigt. Vi åkte dit i full fart och såg att det var fyra människor i vattnet, säger Christian Kvist.

Det visade sig vara ett kompisgäng som skulle på en fisketur, men en våg hade vält båten och killarna hade hamnat i det iskalla vattnet, som Aftonbladet har skrivit om. Båten sjönk helt och kompisarna kämpade för sina liv bland vågorna.

LÄS MER: Därför går det så fort att drunkna: Fem andetag sen är det slut

Det var då Christian och Marie kom – och lyckades få upp de panikslagna killarna i motorbåten.

– De hade inte överlevt om inte vi hade kommit, säger Christian Kvist.

Han är frivillig sjöräddare och har lärt sig att ha en nyfikenhet på sjön, det kan ha blivit killarnas räddning. Nu är Christian och Marie nominerade till Aftonbladets ”Svenska hjältar”-pris.

LÄS MER: Tog bild i stället för att hjälpa vid båtolycka – misstänks för brott

– Det är svårt att ta åt sig, så är man väl som person. Man får rysningar i kroppen när man tänker på vad som hade kunnat hända, säger Christian Kvist.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset