RFSU:s Maria Bergström och Pelle Ullholm ger dig tips och råd på metro.se Sex & relationer är ett samarbete med RFSU.
RFSU:s Maria Bergström och Pelle Ullholm ger dig tips och råd på metro.se Sex & relationer är ett samarbete med RFSU.

Fråga: Jag vill använda kondom men jag tycker det är så oskönt att sätta på kon­dom­en, det klämmer på mitt ollon. Vad har ni för tips?

Svar:
Det du bekskriver händer om man känner att ollonet är extra känsligt eller om ollonet är stort i sig. Rulla ut komdomen ett par varv, men inte mer. För in ett par fingrar i ­kon­domen, var försiktig med naglarna, töj ut ringen lite och dra sedan på kondomen utan att ringen får chans att klämma åt. Sedan är det bara att rulla på.  Det är just ringen som trycker på mest. En skvätt extra ­glid­medel i kondomens topp gör att den rör sig lite mer och kan göra att den känns mindre tajt på ollonet. Prova också olika sorters kondomer, känslan kan variera för dig. 

Sex är inte skönt – vad är fel?

Fråga: Jag är en 19-årig tjej som nyligen förlorade oskulden. Jag har haft sex regel­bundet sedan dess, och till min förtvivlan tycker jag inte att själva penetrationen är skön. Det gör inte ont, men ibland svider det och känns inte bra. Vad kan felet vara? Trodde sex skulle vara skönare. Jag är besviken.

Svar: Att få orgasm vid vaginala samlag är något som de flesta kvinnor inte får, området är inte till­räckligt känsligt. Klitoris är den känsligaste delen av könet. Där finns många nervtrådar på en liten yta. Genom att smeka och stimulera klitoris blir sexet skönare. Sveda kan bero på att kvinnan inte är tillräckligt våt vid penetra­tionen, men det kan också bero på en infektion. Gå och testa dig på en gyne­kologmottagning. När det svider är det bäst att avstå från penetration helt. Samlag är inte det enda sättet att ha sex.
 

Hur ska vi börja ha sex efter graviditeten?

Fråga: Jag och min sambo har fått barn. Det är helt underbart, men i och med graviditeten slutade vi att ha sex och jag saknar det väldigt mycket. Nu är det ett år sen sist. Hur ska jag hantera situationen?

Svar: Har du berättat hur du känner och vad du saknar? Ta upp ämnet vid ett tillfälle som inte känns pressande. Var lyhörd för vad din sambo säger. Lusten går upp och ner i livet för både män och kvinnor och det är långtifrån självklart att man är synkad i en relation. Småbarns-tiden är en tid med många omställningar som kan påverka lusten. Ibland handlar bristande lust om att sexformen behöver ändras. Skulle ni kunna ha sex på andra sätt, tider eller platser som passar bättre? Fysisk och känslomässig närhet kan väcka lust, men det får inte kännas kravfyllt och fullt med outtalade förhoppningar. 

Dags att göra slut?

Fråga:  Jag och min kille har varit ihop i fem år och är sambos. Ingen av oss har varit ihop med någon innan och vi har heller inte haft sex med andra. Vi är jättebra kompisar och han är en bra kille, men jag känner mig mer attraherad av andra killar och umgås hellre med mina vänner. Jag är rädd för att ångra mig om jag gör slut. Vad ska jag göra?

Svar: Att göra slut kan vara svårt. Både när det gäller att komma fram till vilket beslut som är det rätta och att konkret avsluta en relation. Som det verkar på din beskrivning så är det kanske framför allt tryggheten och er historia som håller er samman just nu. Om det är så kan det vara svårt att fortsätta tillsammans. I livet såväl som i relationer så måste man ibland våga ta steg utan att veta hur framtiden blir.

Kan hon bli gravid utan att killen får orgasm?

Fråga: Kan en tjej bli gravid även om killen inte fått orgasm?

Svar:
Orgasm är toppen på den sköna känslan. För många killar kommer den samtidigt som utlösningen, sperman, men det behöver inte vara så. Så ja, det finns en risk att man kan bli gravid genom försatsen, som många killar inte känner.

Har du haft oskyddat samlag bör du kolla om du är gravid eller fått en könssjukdom. 

Hur ska jag lära mig gilla hårda tag?

Fråga: Min kille tycker om när jag håller fast honom och vill att jag ska vara hårdhänt mot honom när vi har sex. Men jag har svårt att släppa loss och det har aldrig känts bra för mig. Hur ska jag lära mig att tycka om det?

Svar: Jag är inte säker på att du ska det. Visst kan man lära sig att tycka om nya sätt att ha sex på, men man ska inte fortsätta med något som inte känns bra för en själv.

Att du inte vill behöver inte handla om att du inte kan ”släppa loss”. Det är kanske inte ”din grej”, helt eneklt.  Rätten att välja bort har alla, oavsett varför man inte gillar något. Prata med varandra och hitta ett sätt där ni båda kan känna er bekväma och njuta av det ni gör tillsammans. Att göra något mot sin vilja är inte bra för den egna lusten. Det brukar också påverka relationen negativt i längden. 
 

Vad har vi för relation?

Fråga: Jag och en tjej på min gymnasieskola har träffats några gånger. Jag gillar henne, absolut, men jag tror att vi vill ha olika sorters nivå på vår relation. Det verkar som hon tror att vi är tillsammans, blev kallad för hennes pojkvän när vi träffade hennes kompisar. Jag vet inte riktigt vad jag vill.

Svar: Du ställer en bra fråga. Hur ska man veta om man vill vara ihop eller ha en annan typ av relation?

Det är bra att ha samma bild av relationen. Du har märkt att hon ser dig som pojkvän. Du behöver sätta ord på dina tankar. Hur känner du när ni ska träffas? Ser du fram emot det, känns det kul? Eller träffas ni för att ni "ska"? Du har en bra chans att välja, men tänk på att du behöver inte ha någon långsiktig plan om du inte vill.

Att säga vad du känner stärker dig och den andra får en möjlighet att säga sin åsikt. Det typen av ärlighet är bra. Det är superviktigt att tänka på att den andra kan bli sårad. Säg din åsikt på ett schysst sätt och i ett lugnt sammanhang.

Jag är 19 år och oskuld – är jag normal?

Fråga: Jag är en 19-årig ­kille som aldrig legat med någon. Jag har inte väntat, men det har liksom inte blivit så. Nu börjar det kännas jobbigt att inte ha gjort det. Är orolig att ­tjejen ska tycka att jag är konstig. Är det ovanligt att vänta så här länge?

Svar: Nej det är inte ovanligt att vara 19 år och aldrig haft samlag. Man brukar lite förenklat säga att en av tre har haft samlag när de går ut nian och ungefär två av tre när de går ut gymnasiet. Med andra ord har en av tre unga inte haft samlag när de gått ut gymnasiet. Killar är i genomsnitt lite äldre än tjejer när de har sin samlagsdebut. Men det vik­tiga är ju inte vad and­ra gör. Du är du. Har till­fället inte dykt upp eller har det inte känts rätt så är det så. De viktiga är att du ­fort­sätter att följa din egen känsla och gör det som du tycker känns rätt för dig.

Jag tappar stånder när kondomen ska på

Fråga: Jag har träffat en kille och de senaste gångerna när vi haft sex har jag tappat ståndet när jag ska sätta på mig kondom. Vad beror det på?

Svar: Den oro du beskriver är vanlig och det är förmodligen oron i sig som är anledningen till att du tappat ståndet. Det är osannolikt att det är fysiska orsaker. Att inte kunna behålla erektionen händer nästan alla, men det är få som pratar om det. Det gäller oavsett om man använder kondom eller inte. Försök ta det lugnt och gör inte en stor grej
av det. Händer det igen så gör något annat sexuellt en stund. Testa och öva själv på att sätta på dig kondom. Om du har bra kondomteknik blir avbrottet kortare och erfarenhet gör många mindre nervösa. 

Hur gör jag det skönare?

Fråga: När jag och min kille har sex, så är det inte så skönt att jag får orgasm, det är bara riktigt skönt när han smeker mig. Jag undrar vad vi gör för fel? Hur gör jag för att det ska bli skönare?

Svar: Utgå ifrån det du tycker är skönt, sex är mer än bara samlag, många tycker om att stimulera klitoris samtidigt som man har samlag det lättaste sättet att få orgasm för de flesta kvinnor är genom klitorisstimule­ring. Du kan läsa mer om detta i RFSU:s skrift praktika för klitorissex.

Var sitter de känsliga punkterna?

Fråga: Jag är en kille på 15 år som väntar på min sexdebut. Kan ni beskriva var de känsligaste punkterna sitter?

Svar:
Det finns flera olika sätt att bli sexuellt upp­hetsad. Att dela in kropp­en i sexuellt känsliga delar går egentligen inte eftersom det är så olika beroende på person och situa­tion. Men det finns vissa mönster.

Erogena zoner kallas ofta de områdena på kroppen som många upplever som sexuellt känsliga. Dit hör ofta ­köns­organen och områd­en nära, örsnibbar, hals, bröst, bröstvårtor, händer och fötter.

Även dofter, smaker och sådant man ser och hör kan göra personer upphetsade. Efter­som allt passerar eller styrs av hjärnan är den alltid med på ett eller annat sätt.

Det viktiga är att respektera den andres gränser och att du känner efter vad du själv vill och tycker är skönt.
 

Jag mår illa av p-pillren

Fråga: Jag har tagit p-piller någon vecka nu och har bara haft en biverkning precis i början. Jag mådde illa. Några dagar senare kräktes jag och fick diareé. Nu oroar jag mig lite, kan magproblemen bero på p-pillren och är skyddet förämrat? Måste jag och min kille använda kondom nu?

Svar: Det är högst osannolikt att det är p-pillren som är skälet till att du mår dåligt. Fortsätt att ta p-pillren och använd kondom tills magsjukan är över plus en vecka efteråt. Du har rätt i att magsjukan kan göra att du kanske inte får det skydd du vill ha. Kondom tar bort den osäkerheten.

När blir man asexuell?

Fråga: Varför blir man asexuell? Är det någon som verk­­ligen vill vara det?

Svar: Det kan bero på olika saker, exempelvis fysiologiska, medicinska eller psykologiska eller att man aktivt valt bort sexualiteten i sitt liv. Det som är gemensamt för asexuella är att de inte har en aktiv sexualitet eller att de inte vill ha några sexuella relationer med andra perso­ner. Man kan dock ha känslomässiga och kär­leksrelationer med andra. Det är inte alltid man vet vad det beror på och varför asexuella känner som de gör. En del asexuella vill förändra sin situation, medan andra trivs utan sex. Oavsett vilken av dessa saker som gäller är det viktigt att bli accepterad som den man är eller vill vara för tillfället. 

Min pojkvän ”strular”– vad ska jag göra?

Fråga: Min pojkvän strular med en annan tjej. Vi hade kanske inte sagt så tydligt vad som gällde. Jag vill inte att han är med andra och det har jag sagt. Han ville göra slut först, men sedan ändrar han sig fram och tillbaka. Skitjobbigt. ­­Vad ska jag göra?

Svar: Bra att du sagt vad du känner och vill! Du har rätt att få ett tydligt svar, ett som gäller.­­­
Varför är han så otydlig? Det kan handla om att det är svårt, att han är osäker. Eller så vill han testa att vara med henne – utan att bränna sina chanser med dig. Han vet att du vill vara ihop. Han får ett övertag. Sätt en deadline som han känner till. Acceptera inget ”strul” sedan. Annars är risken stor att du kommer att bli sårad och fara illa. Fortsätter han på ­samma sätt, så måste du ta det slutgiltiga beslutet och lämna honom. 

Hur smittar hiv?

Fråga: Hur länge lever hiv utanför kroppen?

Svar: Hiv-viruset kan i princip inte leva utanför kroppen. Saker, som toalettsitsar till exempel, är inte smittsamma. Vid sex, tänk på att direktkon­takt mellan slemhinnor kan leda till smitta. Har man samlag, vaginalsex, analsex eller oralsex utan kondom kan slemhinnor mötas. Vanlig hud, som på händerna, släpper inte igenom viruset.
En person behöver förstås bära på hiv för att smitta, men det är inte alla som vet att de har hiv. Skydda dig eller ha sex på ett sätt som inte leder till att du kan bli smittad eller smittar. Det är det säkraste valet. Är du orolig för hiv, gå och testa dig.

Hur vanligt är det med analsex egentligen?

Fråga: Hur vanligt är det med analsex?

Svar: Analsex är inte bara analsamlag. Analsex betyder att man stimulerar sig själv eller någon annan i och omkring analen.
Exakt hur vanligt det är
 vet man inte. När det gäller analsamlag har vi säkrare siffror även om de inte är helt aktuella. Enligt undersökningen ”Sex i Sverige 1996” uppgav 27 procent av
 kvinnorna i åldersgruppen 18–24 år att de hade
 erfarenhet av analsamlag. I samma åldersgrupp hade 19 procent av männen samm erfarenhet.
Analsamlag är betydligt ovanligare än till exempel oralsex oavsett åldersgrupper. Det är svårt att bedöma om det har skett någon förändring
 under de senaste åren, eftersom få större undersökningar
 har ställt frågor om detta. Vill man läsa och lära mer kan man läsa ”RFSU:s praktika för analsex”.


Jag skäms över att onanera – är det dåligt?

Fråga: Jag är en kille som är 16 år. Jag har ett problem. Jag känner mig skamsen över att jag onanerar. Är det dåligt?

Svar: Att onanera är det vanligaste sättet bland unga att ha sex och det är mycket vanligt bland ­äldre också. Det är inte farligt eller skadligt på något sätt, tvärtom.
Orgasmen är fysiskt avkopplande. Gillar du det du gör i stunden så är det något bra.

En del kan tycka att de känslor och tankar man har när man onanerar känns främmande, väldigt snuskiga och annorlunda efteråt. Det kan kännas svårt att stå för dem inför andra och kanske att själv förstå känslorna.

Oro för att bli upptäckt när man onanerar kan ibland göra den känslan starkare. Lita på din egen känsla av vad du vill. Fundera inte för mycket på det efteråt. 

Bisexuell "bara så där"?

Fråga: Jag är en 19-årig tjej som alltid blivit kär i killar. Nu har jag tänkt mycket på hur det skulle vara att ha sex med en tjej, och jag känner mig attraherad av tjejer. Kan man bli bisexuell ”bara så där”?

Svar: Att vara bisexuell be­tyder lite förenklat att man kan bli kär i eller upphetsad av både tjejer och killar. Vi lever i ett samhälle där de flesta utgår från att ”alla” är heterosexuella. Kanske är det därför en del blir förvånade om man tänder på någon av samma kön. Visst händer det att personer plötsligt identifierar sig som bisexuella – fastän de trodde annorlunda.

Att vilja ha sex med någon av samma kön betyder inte automatiskt att du är bi- eller homosexuell. Sex och identitet behöver inte höra ihop. Vad och vem man blir upphetsad av kan också ändras under livets gång.

Jag blir upphetsad av tjejer – är jag lesbisk?

Fråga: Jag blir inte ­upphet­s­ad när jag onanerar och tänker på en kille. Om jag börjar tänka på tjejer blir jag det. Betyder det att jag aldrig kommer att kunna ha bra sex med en kille? Är jag lesbisk?
Svar: Möjligheten att ha bra sex hänger ofta ihop med att man gör det man vill. Att tänka på tjejer gör dig upphets­ad, ta den ­kän­slan på allvar och tvin­ga dig inte att tänka ann­orlunda. Vissa känner starkt att man “är” sin sexuella läggning, för andra är det man gör och känner inte så kopplat till vem man är. Det är bara du själv som kan bestämma hur det är för dig. Att du känner på ett sätt i dag behöver inte betyda att det alltid kommer att vara så, lägg­ningar kan förändras.

Ska jag göra slut med honom före resan?

Fråga: Jag är 19 år och har satt mig i en problematisk sits med min pojkvän. Jag ska i väg på en sex månaders resa som varit bestämd länge. Vi har bara varit tillsammans i ett par månader. Vad är bäst, ska jag avsluta eller fortsätta det vi har? Jag känner att jag inte klarar av att ha pojkvän då jag är iväg så pass länge, men jag tror inte heller att han är särskilt öppen för att ta en liten paus. Vill absolut inte förlora honom då jag fått oväntat starka känslor.

Svar: När man åker bort en längre tid så förändras alltid förhållandet i någon mån, men det finns inget skäl att avsluta en relation som man trivs i av rädsla för att det kanske kan ta slut. Man kan aldrig lova något för framtiden, man får lov att leva i nuet. Var ärlig med dina känslor för honom och din oro, och lyssna på vad han känner inför detta. Kom överens om hur ni ska ha kontakt och vad som känns rimligt för er båda, på en nivå där det kan kännas roligt att ha kontakt utan att det upplevs som ett krav man inte hinner med när en annan vardag finns runt omkring. 

Hur ska hon förstå att jag bara vill vara vän?

Fråga: För drygt ett halvår sedan träffade jag en tjej som jag genast blev intresserad av. Dock inte sexuellt. Jag berättade att jag tyckte om henne. Hon har pojkvän och missuppfattade vad jag sa som att jag var kär i henne och började undvika mig.
Jag har berättat för henne att jag bara ville lära känna henne, men hon tyckte fortfarande det kändes konstigt att träffa mig. Vi har inte pratat sedan dess. Jag kan inte sluta tänka på henne och jag mår dåligt av att vi inte har kontakt. Jag har en flickvän sedan snart tre år som jag älskar, den känslan är annorlunda. Vad ska jag ta mig till?

Svar: Det här har pågått ett tag och det verkar vara viktigt för dig. En direkt känsla av att man vill vara nära vän med någon kan man så klart känna. Man kan också vara kär i flera samtidigt, med eller utan starka sexuella känslor, men det kan också vara så att den här känslan stannar hos dig för att du har blivit avvisad av henne, vilket kan kännas jättejobbigt i sig. Det är inte alltid lätt att hantera en sådan situation. Kan det var det som är den egentliga anledningen till att du har svårt att släppa taget? Du har förklarat för henne två gånger hur du känner. Hon har visat att hon inte är intresserad. Du får respektera hennes val.

Kondylom vid oralsex?

Fråga: Jag undrar om det är möjligt att bli smittad med kondylom vid oralsex. Kan man smitta andra vid kyssar?

Svar: Ja, kondylom kan finnas i munnen och smitta vid oralsex, men det är mycket sällsynt. Möjligen kan viruset också smitta vid kyssar. Kondylom är ett vårtvirus så det symtom man ibland kan se är i form av olika typer av vårtor. Viruset kan ge symtom inom en månad, men det kan också dröja månader eller år innan det ger sig till känna. Tre av fyra som smittats får inte symtom alls. Har du kondylom har troligen din partner det också. 

Vad handlar switch om egentligen?

Fråga: Jag är en tjej på 21 år som skulle vilja veta lite om så kallade switch eller switchers. Har fått reda på att en kille som jag är intresserad av är just sådan.

Svar: Switch är ett begrepp som hänger ihop med BDSM och det är en förkortning av bondage och disiplin, dominans och underkastelse (efter engelskans submission) samt sadism och masochism. De är sexuella uttryck där man frivilligt intar rollen som antingen undergiven eller dominant.
Switch är en person som tycker om att växla mellan dessa roller.

Jag blir svartsjuk – utan att ens vara kär

Fråga: Jag är en kille på 16 år som har ett riktigt problem. Jag blir väldigt svartsjuk på personer jag inte ens känner. Jag har aldrig haft något problem med att få tjejer men de känns som om jag inte kan få vem jag vill så blir jag helt deprimerad och får riktigt jobbiga känslor. Jag kan inte sluta tänka på personen. Jag behöver inte ens vara kär eller gilla personen.
Vad kan jag göra åt det här?

Svar: Du beskriver att du mår dåligt när någon i din omgivning inte är intresserad av dig eller som du själv uttrycker det, när du inte ”kan få” dem”. Det verkar som om du förstår att det är orimligt att alla ska vara intresserad av just dig, men att du känslomässigt ändå tar det som ett personligt avvisande som sårar dig. Ett råd är vända dig till en ungdomsmottagning, skolkurator eller en barn- och ungdomspsykiatriskt mottagning där du bor och pratar med någon som kan hjälpa dig i att förstå varför du tänker och känner som du gör och som kan hjälpa dig att må bättre.

Hur gör man för att träffa den rätta?

Fråga: Det börjar bli besvärligt att vara singel. Jag är 29 och avstod nästan att gå på nyårsfesten för där är bara stabila par. Jag blir trött och vill bara träffa någon, den rätta nu, fast varje gång någon visar sig intresserad blir jag tveksam. Det är som ett moment 22. Jag både vill och inte vill.

Svar: Det låter som att du letar efter en livslång relation men den känslan kommer inte när du möter någon. Så du avstår. Idén om den livslånga relationen kan begränsa dig.  Tanken gör en dejt dramatisk. Mitt tips är att inte vänta på den rätta situationen och personen. Satsa inte allt på ett kort. En bra relation kan starta på många olika sätt. Hitta nya sätt och platser. Internet, krogen, bekanta eller arbetsplatsen; alla fungerar olika för olika personer. Internet gör att du kan presentera dig på egna villkor och i ditt tempo. När du träffar någon,  slå inte på för stort eller tona ner vad du känner. Försök vara helt ärlig. Vad hoppas du att få ut av en relation? En person kanske inte kan fylla alla önskningar. 

Kondomen sprack – igen

Fråga: Min flickvän tog akut-p-piller för några veckor sedan, och i dag sprack ytterligare en kondom. Jag undrar om vi, trots att vi tidigare under samma menstruations-cykel tagit akut-p-piller, kan ta ytterligare en omgång? Eller vad ska vi göra?

Svar: Precis som du skriver är akut-p-piller avseda att tas en gång per månad. Man kan ta akut p-piller flera gånger under en månad men säkerheten blir då sämre.
Man kan trots allt säga att det är bättre att ta dem igen än att inte göra något alls. Vad man skulle kunna tänka sig händer, är att din flickvän får blödningsrubbningar eftersom pillren skjuter på den ordinarie ägglossningen. Oavsett hur ni gör bör hon lämna ett graviditetstest cirka tre veckor efter att ha tagit akut-p-piller. 

Hur onanerar jag rätt?

Fråga: Jag undrar hur man onanerar rätt. Ibland börjar jag blöda under ollonet. Hur gör jag för att undvika det?

Svar: Det är inte ovanligt eller farligt om man får en spricka i strängen under ollonet, men det kan göra ont. Det kan hända oavsett  vilken onaniteknik man använder. Ofta läker det ihop av sig självt på två tre veckor om man inte onanerar eller har sex under den tiden. Detta är inte farligt – men vill du kan du gå till en mottagning för en undersökning. Blir det inflammerat eller irriterat bör du söka hjälp.

Hur stor är risken att få hiv?

Fråga: Hur stor risk är det att man får hiv här i Sverige om man har sex utan kondom med någon som är ung, under 18 år? Själv är jag 17 år.

Svar: Hiv är mycket ovanligt bland ungdomar i Sverige, och hiv är i sig inget lättspritt virus.  Man uppskattar att det är ett hundratal under 20 år i Sverige som har hiv, men det är omöjligt att ange risken i siffror vid ett speciellt tillfälle. Det är många olika saker som spelar in. När man har oskyddat sex finns det alltid en risk även om du är ung och har sex med andra unga.
Det kan spela roll på vilket sätt man har sex. Oskyddat analsex överför exempelvis hiv lättare än oskyddat oralsex. Sedan har det betydelse hur mycket eller lite hivvirus personen har i sin kropp. Det spelar också roll hur mottaglig man är, om det finns någon annan pågående infektion som satt ner immunförsvaret. Om du känner oro bör du testa dig.  I de flesta fall vet inte personen som bär viruset själv om det när han eller hon har oskyddat sex. Välj kondom så är du så säker man kan vara. 

Har tjejer också talgkörtlar där nere?

Fråga: Jag känner till att killar har talgkörtlar under förhuden. Kan jag som tjej också ha det i underlivet?

Svar: Ja, du har talgkörtlar, men det är inte säkert att de är synliga.
Det gäller för både killar och tjejer.  I vecken mellan blygdläpparna kan talgkörtlarna synas ganska tydligt. Mäns och kvinnors kroppar är mycket lika. Vi lär oss däremot oftare om olikheterna. Alla har talgkörtlar på olika ställen av kroppen. En del kan tro att de fått en könssjukdom när de upptäcker talgkörtlar på könet, men talgkörtlar är inget att oroa sig för, tvärtom. De utsöndrar ett ämne som gör att huden blir smidig. 

Ska jag berätta för honom att jag är bi?

Fråga: Jag är en bisexuell kille på 16 år och är kär i en kille i skolan. Jag vet inte alls hur han känner, men han verkar gilla mig åtminstone som skolkompis. Jag tror jag vill visa vad jag känner, men vet inte hur. Och om jag vågar. Jag tänker mycket på hur han och andra ska reagera.

Svar:
Att vara kär är ofta både roligt och svårt. Man känner att man blir bedömd som person och samtidigt känner många att det bubblar i kroppen när man ses.  Det gäller ju oavsett om man blir kär i en kille eller tjej. Många blir smickrade om man visar intresse. Ge små tecken. Se hur han tolkar dem. Får du en skön attityd tillbaka – ta ett steg till. Fråga om ni inte ska se på en film eller fika. Vet du om han har en schysst inställning till bi- och homosexualitet? Vet de flesta om att du är bisexuell eller skulle en flirt kunna innebära att du skulle komma ut i skolan? Hur skulle det kännas? Om du är orolig för den andres eller andras reaktion kan det vara värt att avstå. Ibland. 

Varför dör den?

Fråga: Min kille har problem med att den dör när vi har samlag. Det går ganska snabbt för honom och när vi ska fortsätta dör den efter en stund. Ibland får han inte upp den även om han är kåt. Båda tycker att det är jobbigt.  Han säger att han aldrig har haft detta problem innan. Är han på väg att bli impotent?

Svar: När mannen fått utlösning behöver han en återhämtningsperiod innan erektionen kommer tillbaka. Tiden kan variera mycket. Erektionsproblem kan bero på allt från rädsla för att inte räcka till till osäkerhet och oro eller bakomliggande sjukdom. Andra vanliga orsaker är stress, alkohol, droger och trötthet.
Om ni har en ny relation kan även detta påverka. Han kanske vill för mycket, vilket kan skapa stress och press. Två råd är dels att han ska vända sig till en läkare för undersökning och samtal, dels att ni ska försöka att inte göra en för stor sak av detta. Om penis sviktar, strunta i det och gör annat under tiden, så kommer erektionen troligen tillbaka av sig själv.

Varför får jag ont i pungen efter kel?

Fråga: Jag får ont i pungen efter att jag och min flickvän har kelat.  Vad kan det bero på?

Svar: När man kelar länge är man ofta upphetsad under lång tid. Vid upphetsning fylls områden kring könet och könet med stora mängder blod. Detta gör att de delarna spänner ut betydligt mer än vanligt. Dessutom fylls körtlarna som gör vätskan till utlösningen. Trycket ökar. Det här kan ge värk i underlivet. De flesta har svårt att säga varifrån värken kommer, men många känner som mest i pungen. Utlösningen är lösningen. Får man utlösning minskar värken oftast snabbt, annars tar det längre tid. 
Men det är inte farligt att inte få utlösning. Att själv onanera när det blir så här kan vara bästa tipset!
Om det i stället är så att man får fler utlösningar på rad samma dag kan det troligen göra ont av den anledningen också. Det som kan göra ont då är att sperman tillfälligt tagit slut. Men sperma görs hela tiden och man får ny snart igen.

Anpassar man sig efter varandra?

Fråga: Jag har träffat en ny kille och vi har haft sex med varandra några gånger. Vid samlaget känns det lite obehagligt ibland, som om han stöter emot något inne i mig. Är det livmodertappen? Stämmer det att man anpassar sig till varandras storlekar efter ett tag, att jag vänjer mig?

Svar:
Nej, anatomin ändras inte och man anpassas inte efter någon annan. Det som är obehagligt eller gör ont är inget man kan eller bör vänja sig vid. En slida är i avslappnat (icke upphetsat) tillstånd vanligtvis 7–10 centimeter djup. Slidan är lite veckig på insidan och när kvinnan blir upphetsad så ökar både bredden och djupet lite. Men det är vanligt att penisen är längre än vad kvinnans slida är djup och kan då stöta emot livmodertappen eller botten, vilket kan kännas både obehagligt och göra ont. Vissa sexställningar gör att man inte kommer in så djupt i slidan. Försök hitta en ställning som passar er båda.

Tjejer upphetsade på samma sätt?

Fråga: Vad kallas tjejers upphetsning, finns det något ord för det?

Svar: Upphetsningen i sig är samma för både killar och tjejer och kan röra hela kroppen, också ens tankar och känslor. Det du menar är kanske ordet lubrikation. En sak som händer när en tjej blir upphetsad är att vaginan svullnar och blir större. Vaginan blir också våt. Detta kallas lubrikation. Man kan säga att tjejen lubricerar när hon är upphetsad.
Klitoris som blir sju till tio centimeter lång inne i kroppen reser sig och får stånd, precis som penisskaftet på en kille. Allt är mycket mer likt än olikt när personer blir upphetsade.

Hur påverkar diabetes sexlivet?

Fråga: Jag är en medelålders kvinna, 40+, som har diabetes sedan fyra år. Jag bor ensam utan partner. Jag har ingen sexlust sedan sju år tillbaka. Vad beror det på? Är det diabetesen som hindrar mig eller min ålder? Finns det test eller behandling?

Svar: Lusten varierar och är oftast sammanlänkad med annat i livet. Varken din ålder eller diabetes är anledningar i sig till att du har bristande lust. Diabetes kan ge dålig blodcirkulation, som kan leda till att den fysiska lustkänslan minskar. Det går att testa hormonnivåer, men i praktiken påverkas sällan lusten enbart av det. Du ska göra de test du vill, men i första hand bör du se på andra anledningar i livet som kan ha bidragit till bristande lust. Det kan vara värt att fundera på om att se sig som sjuk eller att leva ensam, om du inte valt det, kan vara skäl som påverkar dig.  

"Varför vill hon inte bli smekt på brösten?"

Fråga: Varför tycker min partner att det är obehagligt när jag vill smeka hennes bröst sexuellt? Kan hon övervinna obehagskänslorna?

Svar: Kroppar och personer är olika. Det är väldigt olika hur kvinnor upplever sina bröst. Det är inte en erogen zon för alla. Om din partner känner obehag ska inte känslan övervinnas utan respekteras. Hon har kanske andra delar på kroppen som är hennes erogena zoner och som du kan smeka för att ge henne njutning. Be henne förklara eller visa var hon vill bli smekt. 

Utomhussex lagligt om ingen blir störd

Fråga: Vi vill pröva att ha sex utomhus men undrar om det verkligen är lagligt att ha sex på allmän plats?

Svar: Det är lagligt så länge ingen ser det. Men om någon upptäcker det kan den personen göra en polisanmälan om förargelseväckande beteende.

Hur kunde jag vara otrogen mot honom?

Fråga: Jag har varit tillsammans med min kille i snart fem år och förhållandet har gått lite upp och ner. På senare tid har det varit mest ner. I helgen var jag för första gången i mitt liv otrogen. Den kvällen och natten kändes allt helt underbart. Men nu mår jag dåligt över det här. Jag kan inte fatta varför jag gjorde det.

Svar: Det är svårt att säga varför det hände. Du behöver kanske fundera över dig
själv och din relation och ställa några frågor – Vad vill jag med min relation? Är det möjligt för mig att fortsätta som det är nu? Behöver relationen i så fall förändras? Att det hände dig just nu beror på något – försök att ta reda på vad det är så att du får må bra
oavsett hur du väljer att gå vidare. Att du mår dåligt av att ha varit otrogen är inte konstigt eftersom det kan kännas som ett svek.

Är det så att min tjejkompis är bisexuell?

Fråga: Jag är en kille som undrar en sak om en av mina tjejkompisar.
Hon har en pojkvän, men jag börjar undra om hon är bisexuell eftersom hon alltid ska titta på bilder på internet på några tjejer som går i vår skola. Och hon tittar flera minuter på bilderna. Jag tycker att det verkar så att hon är kär i dem.
Kan det vara så?

Svar: Visst kan det vara så att hon tittar på tjejerna för att hon tycker att de är attraktiva. Men det kan också finnas en massa andra skäl.
Det är exempelvis mycket vanligt att tjejer tittar på andra tjejer för att jämföra sitt utseende, sin kropp eller för att titta på andra tjejers kläder.
Vad din kompis tänker och känner när hon ser bilderna är omöjligt att säga. Det vet bara hon själv.

Säkert med p-piller på en gång?

Fråga: Jag är över 20 år och oskuld och vill ta nästa steg med min pojkvän. Kan jag börja direkt med p-piller utan gynundersökning? Kan vi ha samlag redan första dagen jag tar p-pillret?

Svar: P-piller är receptbelagda och skrivs ut av gynekolog eller barnmorska. Man erbjuds gynundersökning, men det är inget krav. Alla sorters p-piller är säkra första dagen – om man startar på mensens första dag. Men om man börjar äta pillren vid en annan tidpunkt så behöver man använda kondom i en till två veckor. Diskutera det här med din gynekolog eller barnmorska.  

Min tjej vill ha trekant – det vill inte jag

Fråga: För en tid sedan frågade jag min tjej om vi skulle ha en trekant med en annan tjej. Det ville hon och började söka kontakt och flirta med andra tjejer på nätet. Det är bara det att det känns som om det är hennes grej nu och att jag inte är med i planeringen längre. Jag kännner mig osäker på om jag vill gå vidare och jag känner mig svartsjuk. Har jag rätt att känna så och vad ska jag göra?

Svar: Man har rätt att ångra sig när det gäller sex. Om du är osäker på vad du vill så tycker jag att du ska avvakta. Det ställs ofta stora krav på en relation om man ska ta in någon utomstående och det är kanske inte rätt tid just nu. Du undrar om du har rätt att känna svartsjuka. Det är viktigt att du tar dina känslor på allvar och berättar för din flickvän att det inte känns bra när hon flirtar och chattar med andra. Det är bara ni två som tillsammans kan bestämma vad som är okej i er relation.

"Finns det kondomer som inte känns?"

Fråga: Min pojkvän påstår att känslan försvinner då man använder kondom vid samlag. Av denna anledning vill han helst inte använda kondom, men gör det för min skull. Stämmer detta verkligen? Finns det någon kondom som inte tar bort känslan?

Svar: Det är ingen större skillnad mellan olika kondomsorter, även om det finns kondomer som är lite tunnare så är detta bara marginellt. Det är lite olika för olika människor hur mycket man upplever att kondomer påverkar ens känsel. Men det är ovanligt att de i någon högre utsträckning påverkar njutningen negativt. En del män kan uppleva att de genom att använda kondom kan njuta av ett samlag längre – så upplevelsen är väldigt individuell.

"Han tar aldrig initiativ till sex"

Fråga: Jag och min pojkvän har varit tillsammans i snart ett år och jag märkte snabbt att han inte är intresserad av sex på samma sätt som jag. Efter ett tag tog jag upp problemet. Han sa att han skulle ”bättra sig”, och att han verkligen vill, men det är fortfarande likadant. Vad ska jag göra?

Svar: Vi lär oss att killar är mer intresserade av sex, men det varierar inte i första hand mellan kön utan mellan personer, perioder i livet, och tillfällen. Ni behöver ha en ärlig diskussion om sex och komma fram till en lösning som passar för er just nu. Det kan bli inspiration i stället för tjat. Det kan vara nya sätt att ha sex på, andra tider, eller nya platser. Sådana mindre saker kan ändra på det som verkar helt låst. En lösning kan vara att du nu har mer sex än han, exempelvis genom onani.

"Det känns som om kondomen glider av"

Fråga: Jag tycker ofta det känns som om kondomen är på väg att glida av. Min penis är inte speciellt liten. Vad kan jag göra åt det? Det sabbar känslan lite.

SVAR: Jag kan förstå att det kan kännas obekvämt och osäkert. Det låter som om du kan ha en penis som är tjockare vid roten än vid ollonet. Det är inte ovanligt.
Du kan lösa det med olika knep. Antingen kan du använda pubisring som klämmer åt om kondomen vid roten.
Du kan också trä kondomen över ena eller båda pungkulorna eller testa att använda en kondom som är garanterat fri från glidmedel på insidan. Den sitter på bättre. Bland RFSU:s kondomer kan du testa 17006.

"Jag har ont i pungen"

Fråga: Jag har haft ont i mina pungkulor en tid. De är lite ömma när jag tar på dem. Det gör som ondast efter det att jag fått utlösning när jag har sex. Vad kan det bero på? Jag har haft sex ofta senaste tiden, kan det göra att jag får ont?

Svar: Smärta i testiklarna ska man alltid ta allvarligt. Har du haft oskyddat samlag så finns risken för en könssjukdom och då är det bra att du testar dig. Skulle det inte vara en sjukdom så är det viktigt att du blir undersökt om det är något annat som smärtan beror på. Det kan även bero på att du varit sexuellt aktiv och därför får lite ont. Men rådet är i vilket fall som helst att du vänder dig till en hud- och ven-mottagning på sjukhuset eller en annan klinik så att du kan undersökas och ta prover.

Varför spricker kondomerna för oss?

Fråga: Jag och min flickvän har problem med att kondomerna spricker ganska ofta. Vi har provat att använda många olika märken, men har inte märkt någon skillnad. Varför spricker de så ofta, tror ni?

Svar: En vanlig anledning till att kondomen går sönder är att man sätter på den på fel sätt.
Dra tillbaka förhuden helt, tryck ur luften ur den lilla behållaren och rulla ut kondomen hela vägen ner till roten.
Var också försiktig så att kondomen inte rispas av vassa naglar eller ringar.
Om ni använder glidmedel, använd inte oljebaserat glidmedel tillsammans med kondom eftersom detta kan försvaga kondomen.

Är min pojkvän onormal?

Fråga: I går när jag kom hem  låg min pojkvän på sängen och onanerade samtidigt som han borrade in sin näsa i ett par trosor. Jag vet inte om de var mina eller någon annans, för jag blev chockad och gick snabbt ut ur rummet igen. 
Jag kan inte sluta fundera på det som hände. Är min pojkvän onormal på något sätt? Är det något fel på honom? Vi har det så bra tillsammans och det känns jättetråkigt om vi skulle gå skilda vägar på grund av detta.

Svar: Det finns olika saker som man kan stimuleras sexuellt av. Det kan handla om fantasier eller något föremål, som används för att öka lusten. Det kan ju faktiskt vara så att dessa trosor påminner om dig. Du tar också upp att du blev chockad. Om du känner att de här frågorna hänger kvar så tycker jag att det är bra om du talar om för din pojkvän vad du såg och att du har frågor kring det.

Måste killen få veta att jag gör abort?

Fråga: Jag är gravid och har bestämt mig för att göra abort. Måste min före detta kille veta om det? Jag har beställt en tid för undersökning och jag skulle vilja ha svar på min fråga innan jag går dit.

Svar: Nej, du måste inte berätta. Du väljer själv för vilka du vill berätta om din graviditet och abort. Beslutet om abort är också enbart ditt. Om du vill resonera mer kring om du ska berätta eller inte så ta upp det med den barnmorska eller gynekolog som du möter. Du kan också be om ett samtal med kuratorn på mottagningen.

Vad är det för vita prickar?

Fråga: Jag har ljusa prickar i mitt underliv och när jag klämmer på dem kommer det ut någonting vitt. Vad är det? De kan se ut som finnar. Har jag någon sjukdom?

Svar: Det låter snarare som det är dina talgkörtlar, vilket
normalt finns i underlivet. Om du trycker på dem kan huden bli irriterad och inflammerad. Talgkörtlar finns över hela kroppen och de är mer eller mindre synliga. Talgkörtlarna producerar ett ämne som gör huden smidig och är därför något bra och inget man kan bli av med. Om huden känns irriterad så kan du tvätta med ljummet vatten och smörja in den med parfymfri kräm. Men har du haft oskyddat samlag och utsatt dig för en risk att få någon könssjukdom bör du vända dig till en mottagning för undersökning och testa dig. 

Könssjukdomar vid smeksex?

Fråga: Finns det risk att få en könssjukdom om jag som kille smeker en kvinnas eller en annan killes kön eller om någon smeker mig?

Svar: De könssjukdomar som smittar via hudkontakt är herpes, syfilis och kondylom. Det är dock viktigt att komma ihåg att ingen av dessa sjukdomar har 100 procents smittsamhet.
Risken att drabbas är dessutom liten om man har sex på det sätt som du beskriver, det vill säga utan direktkontakt mellan könen. Risken minskar också betydligt om du använder kondom.
För att få någon av dessa könssjukdomar så krävs det att du (eller din partner) först kommer i kontakt med ett infekterat område eller smeker den andres kön och sedan tar direkt på ditt kön. 

Jag får ingen mens – men jag är inte gravid?

Fråga: Jag har ett problem. Min mens har inte kommit på ungefär fyra månader. Min mens har krånglat lite tidigare, men det har inte varit så lång tids mellanrum. Jag har haft oskyddat sex under tiden, men jag har kollat upp att jag inte är gravid. Vad kan det här bero på?

Svar: Mensen kan utebli av många olika orsaker. Det kan exempelvis ske om kroppen är i obalans till följd av att man tränat för hårt eller ätit för lite. Om du fortfarande är i puberteten kan den oregelbundna mensen bero på att den hormonella utvecklingen inte stabiliserats ännu. Det kan ta några år för mensen att bli regelbunden. Även om du känner igen dig i något av det här så beställ tid hos en gynekolog. Din mens har varit oregelbunden så pass länge att det är bra om du får ett svar på vad det beror på i just ditt fall.

Har vi fått en könsjukdom?

Fråga: Jag och min pojkvän undrar om vi fått en könssjukdom. Båda har klåda i underlivet, jag har haft konstiga flytningar och min kille har som en beläggning på ollonet. Det har också svidit när vi kissat.

Svar: Det skulle kunna vara en svampinfektion, som man till exempel  kan få av att äta antibiotika eller om man tvättar sig för mycket i underlivet med parfymerad tvål. Svampinfektioner kan överföras sexuellt, men det är mindre vanligt. För att få veta säkert och för rätt behandling föreslår jag att ni båda gör ett besök på en könsmottagning.

Min förhud är för trång

Fråga: Jag är en kille som är 16 år. Jag har problem med för trång förhud. Själva öppningen är väldigt liten och jag kan inte dra förhuden över ollonet. Kan jag göra något åt det eller kommer det att bli bra av sig själv?

Svar: Det är rätt vanligt att man i yngre åldrar har trång förhud. Något som brukar rätta till sig när man blir äldre. Men eftersom du är 16 år och dina besvär kvarstår så bör du göra en undersök-ning hos en läkare, till exempel på en ungdomsmottagning. Det kan vara svårt att tvätta tillräckligt rent om förhuden är för trång. Det finns olika alternativ som kan åtgärda problemet. Dels kan man använda en salva som gör huden mer elastisk, dels kan man göra en liten operation. Läkaren bedömer vad som är lämpligast. 

"Varför vill de bara ligga med mig?"

Fråga: Jag har varit singel i snart ett år. Killar jag träffar tycks bara vilja ligga med mig. Hittar jag fel killar? De kontaktar mig inte mer efter att jag sagt nej till sex. Jag förstår inte varför det är så. Hur vet man att någon verkligen är intresserad av en?

Svar:
Det finns inget enkelt svar på hur man vet om någon är intresserad av ha en relation med en. Många är singlar längre än ett år. Fråga dig själv om du träffar killar av en viss typ och i ett visst sammanhang. Om du gör det, sök kontakt med någon annorlunda som du själv tycker är intressant och som finns i andra sammanhang. Att nätdejta eller träffa nya personer genom gemensamma intressen ger bra chanser att bygga relationer långsamt om man jämför med krogen eller fester. Att göra annorlunda, att tänka annorlunda, bryter mönster. 

Orgasm bara genom penetration?

Fråga: Jag funderar på hur man som tjej får orgasm genom enbart penetration vid samlag, alltså utan att stimulera klitoris.

Svar: Du vill hitta g-punkten. Det är ett område som sitter i främre slidväggen, några centimeter in. Håll fingrarna mot området. Genom tryck och små rörelser kan du lära dig att komma så. Sedan kommer det att bli lättare att få den känslan och tekniken vid penetration om du har en partner som är lyhörd.
En del upplever den vanligare klitorisorgasmen som en starkare känsla medan andra föredrar g-punktsorgasm. Det är olika från person till person.

Jag får jätteont av sex

Fråga: Jag och min pojkvän har varit ihop i tio månader och en tid nu har vi haft ett jättejobbigt problem. Jag har inte kunnat ha sex utan att få jätteont runt livmodern. Varje gång vi försöker mår han dåligt över att han skadar mig. Detta gör att vi låter bli att ha sex. Jag har varit på
ultraljud för att hitta felet, men har inte hittat något. Nu känns det som om vårt förhållande håller på att spricka på grund av detta. Vad kan vi göra?

Svar: Det är bra att du gjort en undersökning. Hoppas att ni fortsätter att utreda tills du fått svar på vad orsaken är. Obehag eller smärta i livmodern i samband med samlag kan bero på olika saker. Livmodern är generellt känslig, särskilt i samband med ägglossningen. Det kan göra ont om penisen stöter mot livmodertappen. Pröva att ändra ställning så att det inte sker.

Är jag lesbisk?

Fråga: Jag är en tjej på 19 år. När jag onanerar så fantiserar jag ofta om en tjej som går i samma kurs som jag. Betyder det här att jag är lesbisk?

Svar: Det kan betyda att du är lesbisk eller att du är bisexuell eller så kan du vara heterosexuell. Att tänka på en viss person när man onanerar kan hänga ihop med att just den personen är speciell för dig, och att könet på personen egentligen har mindre betydelse. Tillåt dig att följa dina känslor om vad som känns bra att göra sexuellt, så känner du kanske framöver om du vill definiera dig som hetero- bi- eller homosexue

Han säger aldrig "jag älskar dig"

Fråga: Jag och min pojkvän har varit tillsammans i flera år men han säger aldrig att han älskar mig. När jag säger det så säger han inte det tillbaka och han umgås oftare med kompisar än med mig. När jag vill prata om det säger han bara att jag tjafsar. Vad ska jag göra?

Svar: Det är tydligt att du känner dig bortprioriterad. Försök prata igen med honom. Tala om hur du känner och att du inte ”tjafsar” utan verkligen menar allvar.
Vill han ändå inte prata om det har du ett val att göra. Vill du vara i en relation där du känner att din partner inte prioriterar dig eller vill du ha en annan sorts relation? Våga lita på din egen känsla.

Det känns pirrigt att vara nära henne

Fråga: Jag blev kär i en tjej första gången jag såg henne men jag trodde då att jag inte hade en chans. Hon brukar alltid kolla på mig, men när jag kollar tillbaka tittar hon bort. Vi har börjat prata lite och det känns pirrigt att vara i hennes närhet. Är hon intresserad av mig? Eller vad kan jag göra för att hon ska bli intresserad av mig?

Svar: Försöka få lite mer kontakt med henne. Eftersom ni redan pratat med varandra lite så kan du ju föreslå att ni hittar på något tillsammans. Tackar hon ja så vet du ju i alla fall att hon gärna träffar dig – det är ett bra tecken. Om det känns bra när ni träffas så kanske du vågar berätta vad du känner.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset