Kondomen – en klockren, diskret, säker och billig investering till black friday. 
I alla fall om man frågar RFSU:s sexualupplysare Pelle Ullholm.
Kondomen – en klockren, diskret, säker och billig investering till black friday. I alla fall om man frågar RFSU:s sexualupplysare Pelle Ullholm.

Ny platt tv, ny padda eller nya kläder? Möjlig­heterna att shoppa loss på black friday är oändliga. Sexual­upplysaren Pelle Ullholm slår dock ett slag för en långt billigare och långsiktigare investering.

Den kan ge mindre känsel, den kan kännas jobbig att föreslå och är man inte van kan den kännas meckig att få på. För de flesta är känslorna kring kondom inte bara positiva.

Trots det vet vi att de allra flesta ändå vill att den ska vara med nästa gång man har sex med en ny partner. För kondomen betyder också att man kan ha fler partners och mer tillfälliga relationer utan att riskera sin egen eller andras hälsa.

Men att välja att använda kondom är inte bara en positiv grej för att skydda sig mot könssjukdomar och oönskade graviditeter. Den kan också bidra till att du framstår som erfaren, omtänksam, själv­säker och ansvarsfull.

Uppfattas som självsäker

RFSU:s undersökning Kådiskollen från 2016 visar att många tror att de uppfattas som både ansvarstagande och självsäkra om de föreslår att man ska använda kondom. Men det kan också kännas läskigt. Då kan det vara bra att veta att samma undersökning visade att den andra personen faktiskt kommer att uppfatta dig som ännu mer ansvarstagande, självsäker och omtänksam än vad du själv känner dig i stunden.

Framför allt gäller det killar som har sex med tjejer.

LÄS MER: Experten: Så väljer du det bästa preventivmedlet för dig

I samma undersökning fick folk nämligen också svara på hur de själva uppfattar en person som föreslår att man ska använda kondom. Ändå är självsäker inte alltid det man känner sig när man ligger där och är den som tar det där initiativet. Kanske är man rädd för att vara framfusig, att tajmingen är fel eller att den andre ska säga nej.

Bra sätt för samtycke

Men att ta fram en kondom kan snarare ses som ett bra sätt att få veta om den andre också vill – utan att använda ord. Och det är just det modet att ställa frågan som ses som både självsäkert och omtänksamt.

Så vill du köpa en sak på black friday som både kan göra något positivt för din hälsa och för hur du framstår – köp ett paket kondomer.

LÄS MER: Sexualupplysaren Pelle Ullholm: Du kan både ta initiativ och vara lyhörd

Dear condom – ett initiativ av RFSU

Det behövs öppenhet och insatser för att fler ska börja prata om kondomanvändning och förstå hur viktig kondomen är.

För att få fler att prata om kondomer har RFSU därför dragit igång initiativet Dear condom. Tanken med kampanjen är att starta samtal kring kondomanvändning och bland annat har flera kändisar berättat om sin ibland dubbla relation till att använda kondom.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset