Kim Jong Uns Nordkorea påstår att de inom några dagar har en plan om hur de ska attackera USA:s flottbas på ön Guam.
Kim Jong Uns Nordkorea påstår att de inom några dagar har en plan om hur de ska attackera USA:s flottbas på ön Guam.

USA och Nordkorea har under den senaste veckan hamnat i ett rejält ordkrig. Nordkoreas militär menar att de inom kort har en plan på hur de ska attackera flottbasen Guam – och Donald Trump har lovat att bemöta kärnvapenhoten med ”eld och vrede”. Det här behöver du veta om ländernas relation.

Vi tar det från början – varför har länderna en ansträngd relation?

Efter andra världskrigets slut delades den koreanska halvön upp mellan Sovjetunionen och USA – Sovjet fick den norra delen, och USA fick den södra.

Fem år senare invaderade Nordkorea grannlandet, i ett försök att ena länderna. Det slutade med ett krig, Koreakriget. Efter tre år hade 1,2 miljoner människor dött innan det blev vapenstillestånd.

Situationen är fortfarande ansträngd, och det kommer återkommande rapporter om att regimen i Nordkorea lär sina invånare att avsky USA – och att USA är ute efter att skada dem. Det har bland annat beskrivits av CNN.

LÄS MER: Nordkorea riktar robotarna mot Guam

Varför är konflikten aktuell just nu?

Nordkoreas provokationer har inte fallit USA:s president Donald Trump i smaken. Redan innan han tillträdde sin post gav han ett löfte att förhindra Nordkorea om att utveckla vapen som kan nå det amerikanska fastlandet. I tisdags blev han mer konkret, när han hotade att bemöta provokationerna med ”eld och vrede”. Nordkorea har tidigare uttryckt sig i liknande ordalag när de sagt att de ska förstöra Sydkoreas huvudstad Seoul ”i ett hav av eld”.

Responsen på Trumps hot har varit kraftfullt. Nordkoreansk militär menar att de i mitten av augusti kommer att ha en plan för att attackera ön Guam.

På Guam, belägen i västra Stilla havet i ögruppen Marianerna, har USA en flottbas. Där bor ungefär 160 000 människor, varav tusentals stationerade militärer.

Kan det bli krig?

Inte så sannolikt. New York Times skriver att USA inte skulle riskera att använda militära medel, eftersom Nordkorea förmodligen skulle svara aggressivt. Och i Nordkoreas fall är retoriken och landets kärnvapentester snarare ett försök att förbättra landets förhandlingsposition till USA och resten av världen, enligt The Guardian.

Hur reagerar resten av världen?

Nordkorea tycker om att testa missiler och atombomber. I juli avfyrande de bland annat en raket som hypotetiskt sett skulle kunna nå USA, enligt experter.

Men de får inte göra så, vilket är varför FN:s säkerhetsråd har förstärkt sanktionerna mot diktaturen. På elva år har de fått åtta sanktioner – men lyckats kringgå det.

LÄS MER: Nordkorea har lagt alla ägg i kärnvapenkorgen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset