"Palestinier och israeler låter inte vardagen rubbas när sådant här händer", säger Lisa Strömbom.
"Palestinier och israeler låter inte vardagen rubbas när sådant här händer", säger Lisa Strömbom.

Protesterna vid Gazaremsan kostade minst 58 personer livet medan ett tusental skadades. Detta, som svar på invigningen av USA:s ambassad i Jerusalem. Metro har pratat med freds- och konfliktforskaren Lisa Strömbom som befinner sig i Jerusalem om läget i staden i dag.

Efter gårdagens våldsamma sammandrabbning är stämningen i Jerusalem kluven.

I huvudstaden fortsätter firandet av Israels självständighetsdag, i form av bland annat parader som lockat många besökare till staden.

Samtidigt rapporterar media och människorättsorganisationer om händelserna i Gaza och om att de drabbade vid Gazaremsan i dag begraver sina döda.

LÄS MER: Många döda och skadade vid ambassadprotester

– Det är både nationalistisk stämning och glädje över Trumps beslut, samtidigt som en hel del människor är bekymrade över det som hänt. Flera människorättsorganisationer manar till eftertanke, att man ska göra en utredning och att Israel ska ta sitt ansvar för detta, säger Lisa Strömbom, freds- och konfliktforskare vid Lunds universitet till Metro.

Dagen är också symbolisk för palestinier, då det är Al Nakba eller nakbadagen – en minnesdag för de mer än 700 000 palestinier som deporterades eller tvingades fly sina hem under kriget som följde grundandet av Israels stat år 1948.

LÄS MER: Dödsiffran stiger i Gaza – protesterna väntas kulminera i dag

Datumets symbolik, i samband med invigningen av USA:s ambassad i Jerusalem dagen innan, väntades leda till protesternas kulm under tisdagen. Men enligt Lisa Strömbom har det inte märkts av i huvudstaden.

– Det är ganska lugnt i dag. Igår var det en del demonstrationer och en del sammandrabbningar här, men det var inte så illa som man hade befarat. Jag misstänker att våldet i Gaza har lamslagit ganska många, säger Lisa Strömbom.

Foto: Privat
Lisa Strömbom, freds- och konfliktforskare vid Lunds universitet Foto: Privat

Säkerhetspådraget i Jerusalem är dessutom fortsatt stort till följd av ambassadens invigning och det pågående firandet av självständighetsdagen.

LÄS MER: Bakgrund: Konflikten om Jerusalem

Däremot tror hon att det finns större risk för oroligheter vid gränsområden mellan östra och västra Jerusalem.

– Men många palestinier och israeler låter inte vardagen rubbas när sådant här händer. Rent krasst är folk vana vid turbulens. Man brukar säga att det i Israel och Palestina finns något som man kallar Conflict Fatigue, att det är enklare att titta bort än att hela tiden påminnas om  konflikten. Det är lättare att bara gå vidare.

Men Lisa Strömbom konstaterar också att gårdagens sammandrabbning var våldsammare än vad de varit på länge, vilket ger händelsen möjlighet att beröra mer än andra liknande incidenter.

Vad som kommer att ske framöver kan Lisa Störbom inte svara på. Dock ser hon en risk för att flytten av den amerikanska ambassaden kan leda till en känsla av hopplöshet hos palestinier, som upplever gärningen som ett stöd för den israeliska sidan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset