Ahmad al-Faqi al-Mahdi förklarar sig skyldig till att ha förstört konstskatter i Mali i en rättegång som är den första i sitt slag.
Ahmad al-Faqi al-Mahdi förklarar sig skyldig till att ha förstört konstskatter i Mali i en rättegång som är den första i sitt slag.

En malisk jihadist kan bli den första som döms för krigsbrott för att ha förstört ett kulturarv. Ahmad al-Faqi al-Mahdi förklarar sig skyldig till attacker i Mali och ber folket om förlåtelse.

Arkeologer och konstälskare världen över följer den rättegång som inleddes under måndagen i den internationella brottsmålsdomstolen i Haag, ICC. Det är första gången någon står åtalad för att ha förstört ett historiskt och kulturellt monument.

Maliske Ahmad al-Faqi al-Mahdi förklarar sig skyldig till att 2012 ha beordrat attacker i världsarvsstaden Timbuktu, där nio små mausoleer gjorda i lera samt Sidi Yahia-moskéen förstördes. Förödelsen orsakade ett ramaskri världen över och al-Mahdi ber nu det maliska folket om förlåtelse.

"Jag ber att de ser på mig som en son som gick vilse", sade han under måndagen i Haag och lade till att han ångrar de skador han orsakat.

Även Islamiska staten (IS) har gjort sig kända för att med släggor och bulldozers riva antika föremål och kulturarv, i bland annat Nimrud och Mosul. Arkeologer hoppas att rättegången ska sända en tydlig signal om att liknande brott kommer att straffas.

Åklagarna beskriver al-Mahdi som ledare för Ansar Dine, en tuareggrupp som kontrollerade stora ökenområden i norra Mali ihop med al-Qaida-anknutna Aqim och en tredje lokal grupp i början av 2012.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset