Är det okej att visa upp Jesus som sprattelgubbe på självaste påsken? Det råder det delade meningar om efter en konstutställning på Orust där Jesus blivit sprattelgubbe. ”Vi censurerar inte konst”, säger ordföranden i konstföreningen.

Claudia del Fierro

Konstnären Björn Perborg. 

Under påskhelgen pågår en utställning på Kajutan i Henån i södra Bohuslän där ett antal konstnärer från Orust ställer ut sina verk. Ett av dem är ”Krucifix” av Björn Perborg. Verket är tillverkat i plywood och bladguld och är vid första anblick identiskt med ett kristet krucifix. Skillnaden är att besökaren kan få Jesus att sprattla med armar och ben om du drar i ett rep.

Verket visades för första gången redan 2002 och har bara vållat protester en gång tidigare då det visades i Italien, men enligt Göteborgsposten har det nu kallats för ”hädelse” och ”förfärligt”.

Perborg beskriver verket som en idé han inte kunnat släppa sedan han insett likheten mellan bilden av Jesus på korset som vi ständigt omges av och en sprattelgubbe, men att det från början inte låg någon djupare innebörd i det.

– Så här i efterhand skulle man kunna se det som att det är människorna som styr religionen till exempel, säger Björn Perborg till Metro.

LÄS MER: Efter protester – nu avtäcks snippmålningen

Vissa har jämfört avbildningen med de bilder av profeten Muhammed som har skapat våldsamma protester bland muslimer.

– Det finns ju paralleller, att det är religiösa symboler och anhängare av religionerna uppfattar det som en kränkning. Men sen kanske det är annorlunda med Islam där man har ett uttalat bildförbud. Dessutom är islam i minoritet och kristendomen är i majoritet. Vi är inte omgärdade av bilder av islamsk kultur, säger konstnären till Metro.

Han berättar att det inte främst vad tänkt som en religionskritik utan en lek med bilden av Jesus på korset som vi omges av hela tiden. En del mejl och samtal beskriver han som hotfulla.

– Jag blev väl förvånad över reaktionerna men samtidigt tycker jag det är roligt, även om det inte är min avsikt att göra någon ledsen. 

Det är inte alla kristna eller ens präster som provoceras av konstverket.

– Komministern i Myckleby, Egil Midtbö, var här kulturhuset i förra veckan och höll ett föredrag. Han tittade då på sprattel-Jesus, drog i snöret och tyckte det var kul, säger Christer Blomqvist som är ordförande i Orusts konstförening till GP.

Han har mottagit telefonsamtal som kräver att konstverket ska bytas ut.

– Det är inte aktuellt, vi censurerar inte konst. Jesus-verket är enligt min mening ett sätt att avdramatisera religionen, säger han till GP.

Den som vill köpa sprattlande Jesus kan göra det för 15 000 kronor. Utställningen Kulturhuset Kajutan på Orust pågår till den 16 april.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset