Nyheter Sverige

Konsumentverket varnar: Hemgjorda bebisprylar kan vara farliga

Hemtillverkade bebisprodukter kan innebära en fara för ditt barn, varnar Konsumentverket.
Hemtillverkade bebisprodukter kan innebära en fara för ditt barn, varnar Konsumentverket.

En populär trend bland föräldralediga är att tillverka egna bebisprodukter för att sedan sälja dem via nätet. Nu varnar Konsumentverket för att produkterna kan vara farliga.

Produkterna inkluderar bland annat mjuka spjälskydd och så kallade babynests samt för långa napphållare, skriver testföretaget Testfakta.

– Babynests ska vara ganska hårda i kanterna. Mjuka, gosiga och fluffiga sådana finns det en uppenbar kvävningsrisk med för spädbarn, säger Hans Lundin, pressansvarig vid Konsumentverket, till TT.

Även mjuka spjälskydd innebär en stor kvävningsrisk, enligt Konsumentverket. Om barnet rullar så att det hamnar med näsan mot det mjuka tyget kan det kvävas, om barnet inte klarar av att rulla tillbaka igen.

Flera olyckor i USA

Myndigheten saknar uppgifter om någon allvarlig incident har skett i Sverige, men i USA finns flera exempel.

– Där har barn kvävts på grund av att spjälskyddet har varit för mjukt, säger Hans Lundin.

Utöver farorna med kvävningsrisker finns vissa regler för vilka kemikalier som får finnas i materialen som produkterna tillverkas av. Produkterna ska vara kemtestade och CE-märkta. Exempelvis napphållsdekorationer som pärlor kan innehålla farliga kemikalier.

– Många tycker att det här är en trevlig sysselsättning att hålla på med och det vill vi uppmuntra till. Men det måste ske på ett säkert sätt och att man känner till vilka risker som kan finnas, säger Hans Lundin och fortsätter:

– Många gör arbetena hemma och de kanske inte söker den här informationen innan de börjar.

Kontrollera säkerheten

Den som funderar på att köpa en hemtillverkad produkt till sitt barn bör kontrollera om den är säker först, påpekar Hans Lundin.

– Det kan man göra genom att söka information hos oss eller kontakta oss. Man kan också prata med barnavårdscentralen, kanske visa prylen som man har tänkt köpa på nätet och fråga om den är säker att använda.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset