En 35-årig man står åtalad för att ha mördat en kvinna med hjälp av tabletter.
En 35-årig man står åtalad för att ha mördat en kvinna med hjälp av tabletter.

Under flera år ska kvinnan ha varit rädd för sin ex-man. Hon kontaktade kvinnojouren den 25:e augusti, och terapeuten ansåg att situationen var akut. Tre dagar senare hittades kvinnan död. Hennes ex-man står åtalad för att ha kvävt henne med hjälp av tabletter.

Kvinnan hade två barn tillsammans med en nu 35-årig man. Han ska ha utsatt henne för ”kontroll, hot, psykiskt och sexuellt våld”. Kvinnan ska ha haft kontakt med socialen och under en tid ska hon ha fått flytta till ett skyddat boende på grund av mannens ”aggressiva beteende”. Men kvinnan hade fortfarande känslor och tog kontakt med mannen, enligt en skrivelse från kvinnojouren.

Kvinnan flyttade till en lägenhet i Nacka kommun. Hon hade vårdnaden av barnen, men 35-åringen hade umgängesrätt, enligt åklagare Frida Rylander.

Kvinnan var åter i kontakt med kvinnojouren den 25 augusti. ”Undertecknad informerar henne om att situationen är så akut att socialtjänsten behöver kopplas in”, finns att läsa i skrivelsen. Men socialtjänsten hann inte kopplas in igen, eftersom kvinnan hittades död i sin bostad tre dagar senare.

LÄS MER: Nya siffror: Runt 400 kvinnor och barn tvingas fira jul i skyddat boende i år

35-åringen ringde själv polisen och berättade att han hade hittat kvinnan livlös. Först antogs inget brott ligga bakom dödsfallet, men då kvinnan obducerades uppstod misstankar.

– Hon hade en stor klump tabletter i halsen. Hon hade någon tablett i luftstrupen, men inget har kommit ner och det tyder på att hon inte har svalt dem, har Frida Rylander berättat för Metro.

Anser du att man kunde ha gjort något för att förhindra att hon dödades?

– Det kan jag inte svara på. Det är socialtjänsten som har haft kontakt med henne, och har hon inte polisanmält det kommer det inte till polis och åklagarens kännedom, så jag har svårt att uttala mig om det, säger Frida Rylander.

35-åringen har ”pressat in tabletter i hennes mun/svalg och därefter hållit för/tryckt för hennes mun varvid NN kvävts till döds till följd av andningshinder”, enligt åtalet.

LÄS MER: Flest kvinnor anmäler misshandel från närstående i december

Förundersökning inleddes några dagar efter dödsfallet, men 35-åringen anhölls och häktades först i oktober. Enligt åklagaren har kvinnan troligen dödats på morgonen den 28 augusti. Mannen nekade först till att ha varit vid bostaden under förmiddagen, men har senare berättat att han åkte dit för att hämta verktyg i ett förråd.

– Det är många indicier i det här målet, men jag tycker bevisningen är god. Det är klart man önskar att brottsplatsen hade spärrats av direkt, men vi har ändå tekniska fynd. Hans dna finns under hennes naglar, och jag skulle säga att det är typiska avvärjningsskador, har Frida Rylander berättat.

Rättegången mot den mordåtalade mannen pågår. Han nekar till brott, enligt hans advokat.

Metro har varit i kontakt med kvinnojouren, som har avböjt att medverka. Metro har även varit i kontakt med socialtjänsten, som inte vill kommentera det enskilda fallet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset