Indier i staden Ahmedabad köar utanför en bankomat för att få tag på de nya 2 000-rupiesedlarna, efter beskedet att 1 000- och 500-rupiesedlar inte längre får användas.
Indier i staden Ahmedabad köar utanför en bankomat för att få tag på de nya 2 000-rupiesedlarna, efter beskedet att 1 000- och 500-rupiesedlar inte längre får användas.

Ilskan växer runt om i Indien sedan regeringen plötsligt och oväntat beslutat att merparten av alla sedlar i landet inte längre ska få användas.Och enligt landets finansminister dröjer det innan bankomaterna börjar fungera som de ska.

För tredje dagen i rad köade hundratusentals människor utanför banker på lördagen, i hopp om att få växla in de 1 000- och 500-rupiesedlar som tidigare i veckan ogiltigförklarades.

Sedlarna beräknas utgöra mer än 80 procent av kontantmängden i Indien. Miljontals människor står nu utan kontanter, vilket kan få stora konsekvenser för den till stor del kontantdrivna indiska ekonomin.

"En massiv operation"

Även vid bankomaterna ringlar köerna långa. Men nära hälften av Indiens cirka 200 000 kontantautomater var avstängda på fredagen.

Enligt Indiens finansminister Arun Jaitley har bankomaterna, av sekretesskäl, inte omkalibrerats inför förändringen.

– Det är en massiv operation, det kommer att ta tid, säger han.

Han lovar samtidigt att ekonomin, trots de inledande problemen, kommer att gynnas "på medellång till lång sikt".

"Kaos överallt"

Genom sedelkuppen vill Indiens regering få bukt med den svarta ekonomin och dessutom få bort de falska sedlar som är i omlopp. Men enligt Arvind Kejriwal, chefsminister i Delhi och bitter rival till premiärminister Narendra Modi, har beslutet vänt upp och ned på tillvaron för främst de fattiga i Indien.

– Det är kaos överallt, säger han.

Modi, som efter chockbeskedet till befolkningen i tisdags reste till Japan, får även hård kritik från andra håll.

– Han åker snabbtåg i Japan medan gamla människor står och bankar på bankernas portar för att få tag på kontanter, säger Prabhat Kumar, collegestudent i Delhi som stått i kö utanför en bank i sex timmar.

– Han har begått ett fruktansvärt misstag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset