Kontrollanterna får 1,7 milj i förlikning
Kontrollanterna får 1,7 milj i förlikning

Biljett-kontrollanterna larmade om fusk och blev sedan uppsagda. I går förlikades parterna – arbetsgivaren Securitas ska betala över 1,7 miljoner till nio före detta anställda.

Biljettkontrollanterna i SL-trafiken slog larm om att arbetsgivaren Securitas uppmanade dem att fuska. Enligt kontrollanterna pressades de att rapportera in fler kontroller än vad som faktiskt gjordes – uppgifter som senare bekräftades av en oberoende utredning beställd av SL. Men innan dess hann tolv biljettkontrollanter som larmade varslas om uppsägning. En arbetstvist har pågått mellan Securitas och nio före detta anställda, och i går förlikades parterna efter ett sju timmar långt sammanträde i Stockholms tingsrätt. Securitas ska betala sammanlagt 1 750 000 kronor till de före detta kontrollanterna, uppger en av de nio till Metro.

– Vi är jättebesvikna. De flesta av oss är fortfarande arbetslösa och vi ville bara ha jobben tillbaka, men det har Securitas sagt blankt nej till. Okej att vi fick en summa, men vi kom inte dit för att få pengar. Vi vill ha jobb för att kunna försörja våra familjer, säger den före detta Securitasanställda som vill vara anonym.

Enligt Securitas sades kontrollanterna upp på grund av arbetsbrist, men enligt kontrollanterna berodde allt på att de slog larm om fuskandet.

Ångrar du nu att ni larmade om fusket?

– Nej. Med tanke på familjerna som ska försörjas tänker man att man kanske inte borde ha gjort det. Men samtidigt vet jag att det var rätt, jag accepterar inte fusk.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset