Eva Joensuu är en av de pendlare som drabbats hårt av kontrollerna. Den förlängda restiden blev tillslut så ohållbar att hon sa upp sig från sitt arbete i Danmark.
Eva Joensuu är en av de pendlare som drabbats hårt av kontrollerna. Den förlängda restiden blev tillslut så ohållbar att hon sa upp sig från sitt arbete i Danmark.

Många pendlare har drabbats hårt av id- och gränskontrollerna. De kraftigt förlängda restiderna från Danmark till Sverige har till och med inneburit att människor lämnat sina jobb.

Resan från Eva Joensuus arbetsplats i Danmark och hem till svenska Eslöv brukade ta runt en och en halv timme. Sen infördes id-kontrollerna i januari och plötsligt var restiden uppe i tre timmar, en bra dag.

– Hemresan blev förlängd med upp till fem timmar de värsta dagarna, säger hon till TT.

I femton år hade hon arbetat inom resebranschen i Danmark. Men trots ett digert kontaktnät och en arbetsplats hon trivdes på fungerade det inte längre.

– Jag fick säga upp mig i vintras. Min vardag gick inte ihop längre på grund av de trafikproblem som kontrollerna orsakade.

Och hon är inte den enda som är upprörd över dagens besked. På Öresundsrevolutionens Facebooksida, en kampanj mot kontrollerna med över 20 000 följare, har upprörda kommentarer redan börjat strömma in.

– Kontrollerna måste bort. Att regeringen nu förlängt dem är ett hån mot Skåne och Öresundsregionen. Det är ingen anstormning av flyktingar längre, säger Niels Paarup-Petersen, en av initiativtagarna.

Emil Langvad/TT
Niels Paarup-Petersen, en av initiativtagarna till Öresundsrevolutionen är mycket kritisk till att regeringen återigen förlängt id-kontrollerna.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset