Joseph Kony är häktad i sin frånvaro av Internationella brottmålsdomstolen i Haag.
Joseph Kony är häktad i sin frånvaro av Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Filmen om Joseph Kony har fått kritik för att den förenklar och överdriver siffror. Nu svarar regissören på kritiken – och säger att han håller med: ”Den förenklar helt klart frågan.”

Den 30 minuter långa filmen finns på Youtube och sprids via sociala medier på nätet. I skrivande stund har filmen visats över 76 miljoner gånger på Youtube. Filmen hyllas för att den inspirerar unga människor att göra skillnad. Men kritiker menar att filmen förenklar verkligheten och överdriver siffror.
I en intervju med nyhetsbyrån Reuters svarar regissören Jason Russell på kritiken om filmen.
– Den förenklar helt klart frågan. Videon är inte svaret, den är bara en ingång i diskussionen. Vi gjorde den snabbt och förenklat med flit. Vi är stolta över att den är enkel. Vi gillar det. Vi vill att du ska fortsätta undersöka, vi vill att du ska läsa historien, säger Jason Russell till Reuters.
Målet med filmen är att gripa Joseph Kony genom att göra honom känd. Kony är ledare för rebellgruppen Herrens motståndsarmé (LRA) i Uganda, som enligt filmen tillfångatar barn och tvingar dem att bli barnsoldater.
Kony är häktad i sin frånvaro av Internationella brottmålsdomstolen i Haag.
– Kony har blivit åtalad, det är vad vi säger. Det spelar ingen roll om han har tre soldater, 300 eller 3 000. Det handlar inte om det. Han behöver ställas inför rätta och vi vill ge honom möjligheten att kapitulera, säger Russell.
Organisationen som tillverkat filmen, Invisible children, har också kritiserats för att mycket av deras pengar har gått till resor och filmproduktion.
– Folk hör ordet välgörenhet och förstår inte varför alla våra pengar inte går till centrala Afrika. Vi har kommit fram till att vi förändrar liv genom att lägga pengarna på vår media och vår film, säger Russell.
Vissa kritiker menar också att problemet bör lösas inom Uganda, och inte vara del i en nätkampanj och en film som ses av många som kanske inte förstår hur det verkligen är i landet.
– Vi tror inte att amerikanarna ska vara världspolis, det är inte vad vi är ute efter. Vi vill fortsätta sätta press på de politiska beslutsfattarna, på presidenten, för att få dem att hålla hyperfokus på den här frågan, säger Russell.
Till en början hoppades Russell att filmen skulle ses av en halv miljon på Youtube. Men nu är antalet visningar uppe i över 76 miljoner.
Under måndagen lade Invisible children även upp en video där organisationens vd Ben Keesey bemöter kritiken mot Kony 2012-filmen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset