Efter att ha testat olika mer och mindre avancerad – och dyr – teknologi har forskare hittat den ultimata vattenreningsmetoden – torkad koriander.

Janerik Henriksson/Scanpix

Torkad koriander ska rena Mexico Citys smutsiga vatten.

Det amerikansk-mexikanska forskarlagets uppdrag var, enligt Time Healthland, att ta fram ekonomiskt hållbar metoder för att rena vattnet utanför en av världens smutsigaste städer, Mexico City. Vattnet används av bönder för bevattning av grödor. De tungmetaller som finns i vattnet förs sedan vidare till konsumenter som äter grödorna. 
 
Forskarna har testat olika växters förmåga att rena vattnet, men har kommit fram till att koriander är mest effektiv. Metoden är enkel. Först måste koriandern torkas. Sedan kan den till exempel stoppas in i en tub som sedan fylls med förorenat vatten. Koriandern suger då upp tungmetallerna låter det rena dricksvattnet sippra ut. 
 
Det går också att stoppa den torkade koriandern i en "tepåse" som doppas i en skål med vatten under några minuter för att rena vattnet. 
– Det är något som de redan gör här nere. Det kräver minimalt processande, och handlar bara om att de ska låta koriandern torka i solen på en klippa under några dagar, säger Douglas Schauer som lett arbetet med studien. 
 
Deras upptäckter presenterades vid American Chemical Societys riksmöte nyligen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset