Satirteckningen kostade Kornelia Nilsson jobbet.
Satirteckningen kostade Kornelia Nilsson jobbet.

När en av kommunens högsta politiker påstod att Luleåborna välkomnar Nato beslutade sig 24-åriga Kornelia för att rita en satirteckning. Men det skulle hon inte ha gjort, tyckte hennes arbetsgivare. Nu har teckningen kostat Kornelia jobbet.

Det var i början av juni som 24-åriga Kornelia Nilsson i Luleå satte sig och ritade en politisk satirteckning av kommunens starke man Niklas Nordström (S). Det efter att kommunstyrelsens vice ordförande, i samband med Natoövningen Arctic challenge exercise, gått ut och sagt att Luleåborna välkomnar Nato.

Kornelia blev nöjd med bilden, som föreställer Niklas Nordström sittandes på ett Jas-plan och viftandes med en svensk flagga, och lade därför upp den på sin Facebooksida.

Svend, 58, rökte en cigg på jobbet – fick sparken

Men det skulle hon inte ha gjort. För efter bara några minuter hörde hennes chef av sig på Faceboook, något som Norrbottenskuriren var först med att uppmärksamma.

– Hon hade anmält bilden och skrev att jag var tvungen att ta bort den, säger Kornelia Nilsson till Metro. 

Kornelia var timanställd som projektassistent vid föreningen Skådebanan, som arrangerar Kulturnatten i Luleå i september. Nu tyckte hennes chef att det såg illa ut om Kornelia kritiserade kommunen, en av de viktigaste finansiärerna bakom arrangemanget.

– Först blev jag jätterädd och ledsen, eftersom jag väldigt gärna ville jobba kvar. Men sedan började jag reflektera över vad hon egentligen sa, och blev då arg och upprörd över att jag blir inskränkt i min yttrandefrihet, säger Kornelia Nilsson. 

Kornelia valde då att säga upp sig på eget bevåg – något som chefen inte hade något emot. 

– Hon skickade ett mejl där hon frågade om hon hade rätt kontonummer för att betala ut min lön. Hon skrev att hon förstod att jag säger upp mig, men jag fick ingen ursäkt, säger Kornelia Nilsson, som påpekar att hon inte vill att varken Skådebanan eller Kulturnatten ska fara illa av hennes berättelse.

– Men jag hoppas att min chef kan förstå vad hon har gjort för fel, säger Kornelia Nilsson. 

Metro har vid upprepade tillfällen försökt att nå chefen på Skådebanan. Till Norrbottenskuriren säger hon att hon skickade meddelandet till Kornelia i egenskap av privatperson, inte hennes chef.

LÄS MER: Nathalie, 22, jobbade 30 dagar i sträck – får ingen semester i sommar

Jörgen Näsström, ordförande i fackförbundet iF Metall i Norrbotten, säger till tidningen att arbetsgivare bör vara försiktiga med att ha åsikter om vad anställda gör på sin fritid. Han påpekar också att det är väldigt ovanligt att arbetsgivare gör så här. 

De flesta är så välsorterade att de vet att det där är enkamp att förlora, säger Jörgen Näsström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset