Burmas president Htin Kyaw. Arkivbild.
Burmas president Htin Kyaw. Arkivbild.

Många burmeser förfasas över korruption och omänsklig behandling av fattiga sedan ett fall rullats upp med två flickor som i fem år hållits som barnslavar och torterats i ett skrädderi.

Flickorna var bara elva och tolv år när deras familjer skickade dem till arbete i Rangoon – ett beslut många fattiga burmeser tvingas ta. När det inte längre gick att få kontakt med flickorna kontaktade familjerna flera gånger polisen, men fick ingen hjälp, rapporterar BBC.

Inte heller när journalisten Swe Win började ställa frågor agerade polisen. Journalisten vände sig då till en nationell kommission för mänskliga rättigheter, och till slut kunde flickorna få återvända till sin by – men först sedan kommissionen köpt loss dem av skräddaren för motsvarande drygt 34 000 kronor.

Nyhetsbyrån AFP har besökt byn. Flickorna berättar att de snart nog förvägrades kontakt med anhöriga, hölls inlåsta, inte fick lön och de uppvisar ärr och andra skador från mycket brutal behandling.

Känslorna svallar över att de ansvariga inte greps utan fick pengar för flickorna. Först när olika medier och sociala medier uppmärksammat saken greps skräddaren och hennes två vuxna barn i onsdags.

Landets president Htin Kyaw har beordrat en utredning av händelserna, och Swe Win ska få en utmärkelse för sitt arbete.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset