Kortbedrägerier ökar dramatiskt. Resesajter och kinesiska e-handelssajter tros ligga bakom, enligt en ny analys från polisen.

Att köpa din resa via nätet kan medföra stor risk, rapporterar SVT. Kortbedrägerier blir allt vanligare. Bara i år har anmälningarna ökat med 41 procent jämfört med samma period 2017.

 De har så dålig säkerhet att kortuppgifterna som hamnar i fel händer kan användas för att köpa resor. Då är det du som får räkningen och busen som får boendet, säger Jan Olsson, vid polisens nationella bedrägericenter, till SVT.

LÄS MER: E-handel pressar svenska företag

Stjäl uppgifter

Det gäller även kinesiska e-handelssajter. Under ett köp kommer bedragare åt kontouppgifterna. Ibland försvinner några tusenlappar och det är inte alltid brotten upptäcks.

– Vissa kinesiska e-handlare har för dålig säkerhet så där stjäls dina kortuppgifter eller så får du inte ens några varor, säger Jan Olsson till SVT.

LÄS MER: Postnords nya avgift: Så mycket måste du betala för att e-handla från Kina

Spara inte kortuppgifter

För att skydda dig och dina uppgifter råder Jan Olsson att handla på sidor med kortföretagens lösning för säker betalning, samt att inte spara kortuppgifterna för framtida köp.

– Som kortinnehavare och bankkund skulle jag vända mig till min bank och be dem förklara hur jag spärrar mitt kort mot internetköp så att jag själv öppnar när jag ska använda mitt kort för internetköp. Då är det ju så att banditen inte kan använda mitt kort, säger Jan Olsson till SVT.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset