Amalia Rafaa, 22, butiksbiträde som bor i Utby, och Caroline Gathomi, 23, mammaledig från Kortedala, är oroliga att demonstrationerna i morgon bara leder till mer våld.
Amalia Rafaa, 22, butiksbiträde som bor i Utby, och Caroline Gathomi, 23, mammaledig från Kortedala, är oroliga att demonstrationerna i morgon bara leder till mer våld.

Nu används den våldsamma misshandeln av Carl-Eric Cedvander i politiska syften. Nationaldemokraterna tänker demonstrera på Kortedala torg i morgon. Samtidigt rustar antirasister till motdemonstration.

Väninnorna Amalia Rafaa och Caroline Gathomi är med barnen Marcello och Juline på Kortedala torg.
 
– Jag är fortfarande chockad över det som hände, säger Caroline.
 
De tycker inte om att partier som Nationaldemokraterna använder misshandeln i politiska syften.
 
– Jag tror bara att det leder till mer våld. Det känns som om rasisterna passar på bara för att det här har hänt. De som har gjort det är ju så unga människor, som jag inte tror hade rasistiska motiv, säger Amalia.
 
– Händelsen är så tragisk, en demonstration gör det bara värre, säger Caroline.
 
De hoppas att demonstrationerna i morgon går lugnt till.
 
– Alla har ju rätt att föra fram sin åsikt, säger Amalia.
 
Nationaldemokraterna (ND) ska ha sin demonstration i morgon mot vad de kallar ”dagens mångkulturella samhällsexperiment”.
 
Rättvisepartiet socialisterna har manat till motdemonstration.
 
Alexander Bengtsson, reporter på den antirasistiska tidningen Expo, förstår ND:s strategi. 
 
– De gör det här för att få uppmärksamhet precis som högerextrema och intoleranta rörelser brukar göra när det sker ett tragiskt dåd som kan kopplas till deras politik, säger Bengtsson.
 
Samtidigt fortsätter polisutredningen. 
 
– Det finns uppgifter om att en man, som beskrivs med ett utseende av somaliskt ursprung, ingrep. Han var där med en kvinna. Detaljer vill jag inte gå in på, men det är intressant för oss att nå fram till honom för att höra vad han har iakttagit, säger kriminalinspektör Håkan Ohlson.

ND: ”Vår profilfråga”

Jimmy Windeskog, politisk sekreterare Nationaldemokraterna, förklarar varför demonstrationen är en manifestation mot ”dagens mångkulturella samhällsexperiment”.

De häktade pojkarna förnekar brott och har inte dömts. Är det inte lite tidigt att slå fast vem som ligger bakom våldet?
– Jo, men misshandeln har bevisligen skett. Oavsett hur man bedömer exakt vilka de var så har det hänt. 
 
Hade ni demonstrerat om ett gäng med svenska pojkar hade misshandlat en svensk man?
– Varje parti har sin inriktning och profil och som ett nationalistiskt parti så är det en reaktion mot mångkulturen som är vår profilfråga. Just det här upplägget hade det inte varit då det varit en svensk gärningsman.
 
Patrick Ekstrand
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset