WHO uppges på måndag släppa uppgifter som placerar rött och processerat kött på listan över cancerframkallande produkter som cigaretter.
WHO uppges på måndag släppa uppgifter som placerar rött och processerat kött på listan över cancerframkallande produkter som cigaretter.

Bacon, burgare, korv, och annat processat kött kommer snart att listas som cancerframkallande av Världshälsoorganisationen (WHO), det erfar den brittiska tidningen Daily Mail.

Uppdatering: i en tidigare version av den här artikeln framstod det som att korv är lika farligt som cigaretter. Det stämmer inte och rubriken är nu korrigerad.

Enligt en källa till Daily Mail kommer Världshälsoorganisationen (WHO) på måndag presentera en ny riskbedömning av processerat kött. Tillsammans med arsenik, asbest – och cigaretter – väntas även vissa köttprodukter listas som cancerframkallande.

Det rör sig om produkter som korv, skinka, bacon och charkprodukter. Stämmer uppgifterna kan det komma att påverka den globala kött- och livsmedelsindustrin och kostråd.

► LÄS MER: Cancerlarmen – så gick det sedan

Sedan tidigare har konsumtion av mycket rött kött och processerade charkvaror kopplats ihop med ökad risk att drabbas av tjock- och ändtarmscancer.

På NHS Choices, den brittiska hälsomyndighetens hemsida, går det enligt The Independent att läsa att ”bevis visar att det förmodligen finns en koppling mellan att äta rött och bearbetat kött och risken för tarmcancer”.

► LÄS MER: Rött kött ökar risk för cancer

Både Livsmedelsverket och Världscancerfonden (WCRF) rekommenderar att enskilda personer att inte äta mer än 500 gram i veckan av kött från nöt, gris, lamm och get, och den senare att man avstår helt från processade charkvaror som korvar och pastejer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa