Sjukvårdsminister Gabriel Wikström tillsätter en utredning för att se över finansiering och prissättning av läkemedel. Arkivbild.
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström tillsätter en utredning för att se över finansiering och prissättning av läkemedel. Arkivbild.

Regeringen tillsätter en utredning för att se över finansiering och prissättning av läkemedel. Görs inget riskerar systemet att bli föråldrat och ojämlikt för olika patienter, enligt sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Det system som finns i dag för att finansiera, subventionera och prissätta läkemedel är komplext och svåröverskådligt, enligt regeringen som nu tillsätter en stor översyn.

– Både läkemedelsmarknaden och hälso- och sjukvården är stadd i ständig förändring och för att vi ska kunna bibehålla och utveckla det system vi har i dag måste vi göra den här översynen så att vi hänger med vår tid helt enkelt, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) till TT.

Dyra läkemedel

En viktig fråga är hur de nya effektiva läkemedel som nu kommer ska bekostas.

– De gör det möjligt för patienter dels att överleva, dels att leva friskare liv än de annars hade kunnat göra, och det är naturligtvis fantastiskt. Samtidigt är många av dessa nya läkemedel dyra och vi riskerar en situation där de tränger ut andra typer av behandlingar eller där det blir en diskussion om att de leder till ojämlikhet mellan olika patienter, säger Wikström.

I sammanhanget vill regeringen även utreda ett förbud för landsting att på egen hand ingå avtal med läkemedelsbolag.

Inga egna avtal

– Vi tror att om enskilda landsting börjar göra egna avtal i alltför stor omfattning så kommer det att leda till att man kanske får kortsiktiga vinster för enskilda landsting men i slutändan kommer alla att bli förlorare, säger Gabriel Wikström.

Målet är att det även fortsättningsvis ska finnas högkvalitativa prisvärda läkemedel till patienter när de behöver det.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset