Kräftor i all ära, men lite förnyelse skadar ju inte. Komplettera skal-djursbordet med nya smaker.

Lyxig potatissallad

Till 8 bufféportioner
1 kg färskpotatis
1 citron
2 msk olivolja
360 gram hummer-
eller krabbkött
100 gram rostade cashewnötter
50 gram röd mangold
1 knippe dill
200 gram fetaost
salt och peppar
Tillagning
1. Skala och koka potatis. Låt svalna. Tina hummer om fryst.
2. Halvera potatisen och lägg
i en bunke. Pressa över citronjuice. Ringla ner olivolja. Salta.
3. Grovhacka dill, smula feta-osten. Blanda detta, hummerköttet, nötter och mangold varsamt med potatisen i bunken.

Mättande körsbärsbröd

Till 1 limpa
25 gram jäst
5 dl vatten
2 tsk (havs)salt
0,5 dl olivolja
4 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
8 körsbärstomater
5 lagerblad
Tillagning
1. Värm vattnet tills det är
fingervarmt. Smula ner jästen
i en bunke och slå på vattnet. Tillsätt salt och olivolja. Blanda ner mjölet. Lägg en duk över och låt jäsa i cirka 45 min.
2. Knåda degen och lägg över på smord plåt. Forma degen till en kort och tjock limpa. Tryck ner tomater och lagerblad. Låt jäsa i 20 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Sätt in i ugnen i 40 minuter.

Cheesecake med smak av västerbotten

Till 8 portioner
50 gram smält smör
200 gram kavring
5 gelatinblad
4 dl vispgrädde
200 gram lagrad
västerbottensost
1/2 knippe gräslök
salt och peppar
Tillagning
1. Blanda smält smör och bröd i en matberedare. Mixa.
2. Klä en brödform med plastfilm. Tryck ut brödmixet i botten till en halv cm tjocklek.
Blötlägg gelatin i kallt vatten.
3. Koka grädde i en kastrull.
Dra åt sidan och riv ner ost.
Rör om så att osten smälter.
Smaka av med salt och peppar.
4. Krama ur vattnet ur gelatinet. Lägg ner det i gräddblandningen. Rör om och häll blandningen över brödmixet.
Ställ in i kylskåp i 3 timmar.
5. Skala rödlök. Finhacka den och gräslöken. Lyft upp cheese­caken ur formen. Toppa med den hackade löken.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om kräftor