En Stockholmsvärd tyckte det var rimligt att begära 11 000 kronor i månadshyra för en tvårummare. Det höll inte hovrätten med om – och nu fälls hon för ockerhyra.

De flesta är på det klara med att det inte direkt är billigt att hyra i andra hand och att den begärda månadshyran ibland kan upplevas nära hutlös. Till följd av nya regler för andrahandsuthyrning har hyrorna även höjts kraftigt i landet, uppger tidningen Hem & Hyra.

► LÄS MER: Tusenlapp dyrare att hyra i andra hand på ett år

Ett exempel på hur hyresvärdar tar ut överpriser för sina bostäder är en ny hovrättsdom, skriver tidningen. Det rör sig om en Stockholmsvärd som krävde 11 000 kronor i hyra för en tvårummare på 60 kvadrat i Enskede i södra Stockholm.

Under åtta månader fick de tre hyresgästerna dela på den dyra månadshyran – trots att grundhyran för bostaden egentligen låg på drygt 6 000 kronor. De extra tusenlapparna avsåg enligt kvinnan el och kabel-tv och möblemang, för vilket hon gjort ett påslag på 3 125 kronor.

Alldeles för mycket, menade Hyresnämnden, som enligt Hem & Hyra räknat ut att månadshyran borde ha landat på 7 300 kronor.

► LÄS MER: Krävde extra lägenhet att bo i när frun hade mens

Hovrätten nu gör samma bedömning som Hyresnämnden och fastställer att det handlar om ockerhyra. Kvinnan tvingas betala tillbaka 30 000 kronor till hyresgästerna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset