Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.
Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.

Venezuelas nationalförsamling har beslutat att president Nicolás Maduro ska ställas till svars inför parlamentet – den senaste upptrappningen av konflikten mellan regeringen och oppositionen.

Oppositionen, som har majoritet i församlingen, vill att Maduro ska ställas till svars för "politiska och kriminella" gärningar, sedan han satt käppar i hjulet för en folkomröstning med syfte att avsätta presidenten.

Enligt beslutet, vilket dock förväntas bli underkänt av högsta domstolen, ska Maduro frågas ut av nationalförsamlingen den 1 november.

Oklart om samtal

I måndags uppgav Venezuelas regering den ska påbörja samtal med oppositionen för att försöka få ett slut på landets politiska kris. Men oppositionen förnekar sådana planer.

– Vilka samtal? Inga samtal har påbörjats i Venezuela, säger oppositionsledaren Henrique Capriles.

Initiativet om samtalen ses som ett försök att lugna den politiska situationen i landet, efter att oppositionen anklagat Maduro för att iscensätta en "statskupp" Maduro hade en privat audiens med påven i Vatikanen på måndagen. Han sade efteråt att Franciskus hade stött en "formell dialog" mellan regering och opposition.

Motkrav

Vatikanens sändebud Emil Paul Tscherrig har uppgett att båda sidor ska inleda en "nationell dialog", som formellt ska inledas den 30 oktober på den venezuelanska ön Margarita. Något som oppositionen alltså förnekar.

Center-högeralliansen MUD sade i ett separat uttalande att man bara skulle gå med på samtal om regeringen, bland andra krav, respekterar rätten till en folkomröstning och friger politiska fångar.

Situationen i landet riskerar att koka över efter att myndigheterna i förra veckan upphävde oppositionens plan för att avsätta president Nicolás Maduro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset