Edgar Matobato, som säger sig ha ingått i Dutertes dödspatrull, under senatförhören i Pasay söder om Manila.
Edgar Matobato, som säger sig ha ingått i Dutertes dödspatrull, under senatförhören i Pasay söder om Manila.

Human Rights Watch (HRW) uppmanar Filippinerna att låta FN-utredare undersöka de senaste, explosiva uppgifterna om president Rodrigo Dutertes kopplingar till en dödspatrull i staden Davao.

Edgar Matobato, som själv säger sig ha varit en av Dutertes torpeder, uppgav i senatsförhör på torsdagen att presidenten, under tiden som borgmästare i Davao, själv sköt ihjäl en anställd vid justitiedepartementet. Duterte anklagades även för att ha beordrat mord på omkring tusen personer: dels motståndare, dels kriminella.

"President Duterte kan inte förväntas utreda sig själv, så det är avgörande att Förenta Nationerna kallas in för att leda en sådan insats", skriver människorättsorganisationen HRW i ett uttalande.

Samtidigt kräver Edcel Lagman, ledamot i Filippinernas representanthus, att Duterte låter en oberoende kommission bestående av pensionerade domare utreda uppgifterna om utomrättsliga avrättningar, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Den 57-årige Edgar Matobato sade under senatsförhören att ett av dödspatrullens offer kastades levande till krokodilerna. Andra ströps, brändes och styckades innan de kastades i ett stenbrott, enligt Matobato.

Duterte själv har än så länge ignorerat de senaste anklagelserna, men hans representanter har tillbakavisat dem, enligt AFP.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset