Robin Olsen räddade Sverige
Robin Olsen räddade Sverige

Det var ett fint mål, en fantastisk målvakt, en bra arbetsinsats och en poäng.I övrigt då?Lite läge för oro, enligt landets tidningskrönikörer.

Erik Niva på Aftonbladet var en av de som var mest kritisk.

"Det var inte bra och det var inte färdigt och det höll på att braka ihop helt innan vi ens hunnit börja prata om något VM. De goda nyheterna är att laget i alla fall inte kommer att bli sämre än såhär när de får möjligheten att spela ihop sig. Den bistra sanningen är samtidigt att spelarna knappast blir så särskilt mycket bättre", skrev han i sin slutsignalskrönika.

Anders Lindblad på Svenska Dagbladet saknade feststämningen på Friends Arena. Han konstaterar att det finns en hel del övrigt att önska rent spelmässigt, men ger betyget klart godkänt.

"Men kollektivets styrka, ett försvarsspel uppritat i raka 4-4-2-linjer av Lars Lagerbäck, och en storspelande Robin Olsen i målet gav en poäng", skriver han och hittar matchens profil i Robin Olsen.

"Han kommer utan tvekan att vara en av Blågults nyckelspelare i fortsättningen av kvalet".

Dagens Nyheters Johan Esk tryckte på kollektivet.

"Aldrig har ett kulturskifte synts så tydligt som när Sveriges nya landslag kämpade sig till 1-1 mot Nederländerna. Från hopp om EM-succé till små, fåfänga drömmar om VM-spel. Från artister till grovarbetare. Från naivitet till cynism. Från High Chaparall-taktik till noggrannhet och tydlighet. Från en spelare som skulle vara ett lag. Till elva spelare som är ett lag".

Eric Hilmerson på GP talade ändå om en ljus framtid.

"Janne Andersson höll vad han lovade och gav oss ett svenskt landslag som sprang väldigt mycket och som satte defensiven främst. Men framför allt gav han oss en poäng – och den kan bli precis hur värdefull som helst".

Sydsvenskans Tomas Nilsson fokuserade, naturligtvis, på en lokal touch.

"Sigge Lindberg, Kalle Svensson, Janne Möller, Andreas Isaksson. Den där listan av skånska målvakter som gjort avtryck blev på tisdagskvällen ett namn längre.

Robin Olsen gav Nederländerna huvudbry och Janne Andersson arbetsro. Det var kanske inte bländande, men utan stjärnor blir det också så", skriver han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset