Turneringen och datorfestivalen Dreamhack är en svensk e-sportinstitution.
Turneringen och datorfestivalen Dreamhack är en svensk e-sportinstitution.

Varför är det så svårt för folk att se likheterna sporterna emellan när det är så tydligt, frågar sig Metros e-sportredaktör Erik Glanell.

”Så du TITTAR alltså när ANDRA spelar?”. Jag blir lika fascinerad varje gång jag får frågan. Den kan komma från i princip vilket håll som helst. Familjen, kollegerna, någon man träffar på en fest, vem som helst som inte är invigd i e-sporten. Tonen är inte alltid skeptisk, den kan till och med ibland vara nyfiken. Men den sätter fingret på en idé om att det ändå är lite märkligt.

Om jag nu kan spela de här spelen själv, varför skulle jag då vilja kolla när någon annan gör det?

Jag brukar börja med en ljudlig suck eftersom svaret är så uppenbart.

Så låt mig bara kort slå in en öppen dörr här. Fotboll. Ishockey. Höjdhopp. Längdskidor. You name it. Applicera samma logik på dessa grenar så förstår man snabbt hur främmande frågan framstår för någon som följer e-sporten.

LÄS MER: HeatoN: Här är spelen som kan bli nästa stora e-sport

Ingen skulle någonsin på samma sätt ifrågasätta en persons intresse att kolla på fotboll. Trots att det är precis samma sak.

Dessutom är vi rätt många som tittar nuförtiden. Räknar man antalet som kollar på streamad e-sport i Sverige så är vi fler än de som streamar gammelsport.

Ändå är det inte sällan som den elektroniska sporten av den äldre generationen och ointresserade viftas bort som lite av en fas som tonåringar går igenom. Något som snabbt glöms bort när man blir vuxen.

Statistiken säger däremot någonting annat. Av de som i dag tittar på streamad e-sport så är den största gruppen 15–34 år. Vilket inte är så konstigt. Det krävs nämligen inget mattesnille för att räkna ut att det är generationen som vuxit upp med tävlingsinriktade klassiker som Warcraft, Starcraft, Counter strike och Quake.

Med andra ord är det den första generationen som redan från ung ålder har haft chansen att skaffa sig det intresset.

LÄS MER: HeatoN: Närmast tjänstefel av Riksidrottsförbundet

I dag växer alla svenskar upp med e-sporten nära till hands och allt pekar på att tittarsifforna för e-sporten bara kommer öka, vilket de också förväntas göra.

Med jättar som Twitch och Youtube som slåss om denna relativt nya publik har det dessutom aldrig varit lättare att följa.

Så varför gillar jag att titta på e-sport? För att jag vill se de bästa av de bästa göra upp i något som de investerat en stor del av sina liv i. För att känna glädjen när laget jag hejar på vinner. För att känna sorgen och besvikelsen när de förlorar. För att Sverige alltid varit en framstående nation. För att det är ren och skär underhållning.

Känns det igen?

Gammelsporten och e-sporten må ha sina olikheter. Men när det kommer till varför man gillar det ena eller det andra så är anledningen ändå densamma.

Så, ja, jag tittar när andra spelar. Men det gör troligtvis du också.

LÄS MER: Tittarguide: Här kan du följa realityserien Gamerz

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset