För att komma någon vart måste man testa, skriver Björn Hedensjö.
För att komma någon vart måste man testa, skriver Björn Hedensjö.

Metrojobbs krönikör Björn Hedensjö skriver om vikten av att våga misslyckas för att nå dit man vill - även i karriären.

Beror ökad psykisk ohälsa hos unga idag på att yngre generationer skulle vara särskilt känsliga ”snöflingor”? Tvärtom, skriver forskarna Thomas Curran och Andrew P Hill i Harvard Business Review. Yngre idag mår sämre för att de ställer högre krav på sig själva än tidigare generationer.

LÄS MER: ”Arbetsgivare – därför ska ni låta er personal jobba hemifrån”

Deras studie om perfektionism bland unga hakar i det ämne jag hade tänkt vika denna min allra sig kolumn i Metro Jobb åt. Nämligen vikten av att våga misslyckas för att nå dit man vill, också i karriären.
Häromveckan träffade jag den amerikanska startup-gurun Eric Ries, aktuell med boken ”Startup-modellen”. Han hade bara lovord om den svenska startup-scenen, med ett undantag. ”Det finns i kulturen en rädsla för misslyckande som ni borde jobba med”. Hans budskap var enkelt. För att komma någon vart måste man testa, våga misslyckas, lära av sitt misslyckande och testa igen.

För den enskilda personen handlar det om att skaffa sig det som kallas ”psykologisk flexibilitet”. I praktiken begränsas vår handlingsfrihet av vanor och inlärda livsregler som sedan styr våra beteenden – säg, till exempel, en idé om att det är oartigt att prata först på mötet. Eller att man likväl kan avstå från att göra något som inte blir ”perfekt”. Men utan nya beteenden står vi och stampar på samma plats utan att något händer. När vi tänker nytt, tar risker och vågar chansa på att göra bort oss lär vi oss att vi kan misslyckas – utan att jorden går under. Och att vi är fria att göra som vi vill.

LÄS MER: ”Chefer får inte chans att jobba med rätt uppgifter”

Fakta

Björn Hedensjö

Yrke: Journalist, författare och organisationskonsult

Bakgrund: Journalist som sadlat om till psykolog, chef i små och stora organisationer i många år.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset