Ovanligt många svenskar har däckats av campylobacter i sommar. Smittan misstänks komma från kycklingkött. Arkivbild.
Ovanligt många svenskar har däckats av campylobacter i sommar. Smittan misstänks komma från kycklingkött. Arkivbild.

Ovanligt många svenskar har insjuknat på grund av campylobacter i sommar – med kräkningar, akuta diaréer och magsmärtor som följd. Smittan kommer antagligen från färska kycklingar, tror Folkhälsomyndigheten.

Infektioner orsakade av campylobacter brukar alltid öka under sommaren. Men under juni till september i år har runt 3 500 svenskar blivit sjuka av campylobacter, vilket är fler än normalt.

– Det är en oroande utveckling, säger Britta Björkholm, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Bakterien sprids i huvudsak från förorenade livsmedel och kan bland annat orsaka illamående, kräkningar och feber.

– Man kan bli rejält dålig och till och med få kvarstående problem med lederna, säger Björkholm.

Samband analyseras

Ökningen av antalet sjuka sammanfaller med en rapporterad ökning av campylobacter i kycklingflockar i Sverige. Myndigheten misstänker därför att färsk kyckling är smittkällan.

– Det är vår gissning, men vi håller på att analysera det här sambandet nu tillsammans med Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Livsmedelsverket samt de lokala smittskyddsenheterna, säger Björkholm.

Misstanken är inte obefogad – laboratorieanalyser från i fjol visade att det var samma sorts bakterier som fanns hos kycklingar som människor blev sjuka av.

Så kallad delad slakt är en av riskfaktorerna för att introducera campylobacter till kycklingar, säger Ingrid Hansson som är veterinär vid SVA. Hon förklarar att delad slakt används för att få ut så mycket kött som möjligt per kvadratmeter.

– Det är väldigt stor efterfrågan på kyckling bland konsumenter just nu. Uppfödare försöker möta den genom att ta ut delar av kycklingarna för slakt medan andra kycklingar är kvar och fortsätter att växa. På så vis får man fler kilo kyckling per stall när man inte har tillgång till mer yta.

Strikta hygienbarriärer

Djurskyddslagen gör att uppfödare inte kan ha mer än 36 kilo kyckling per kvadratmeter, medan andra länder ofta tillåter en större mängd kycklingar på ytan. Men det finns risker med delad slakt, anser Hansson och hänvisar till flera studier.

– Kycklingar är ett känsligt djur och därför finns otroligt strikta hygienbarriärer till kycklingar. Vid delad slakt måste man ju öppna portarna för att ta ut en del av kycklingarna. Då bryts hygienbarriärerna och det innebär en risk för att bland annat campylobacter tas med in, säger Hansson.

Veterinären Pia Gustafsson hos branschorganisationen Svensk Fågel medger att det kan finnas en ökad risk för campylobacter med delad slakt, men påpekar att det inte behöver vara så. Problemet i år är framför allt den långa och varma sommaren som gynnar campylobacter, säger hon.

– Under större delen av året, när man har delad slakt, ser vi ju ingen ökning. Så det är inget som säger att man inte kan hantera det. Internationellt sett ligger vi väldigt lågt i Sverige när det gäller campylobacter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset