Skabben gillar att gräva gångar innanför människans yttersta hudlager.  
Skabben gillar att gräva gångar innanför människans yttersta hudlager.  

Skabb ökar lavinartat runt om i landet, visar ny statistik. Enligt experten är surfplattor och tv-spel två av orsakerna till epidemierna.

Skabb ger både en långvarig och  intensiv klåda.

De gräver gångar under din hud och framkallar en klåda som är både långvarig och intensiv. 

Utbrotten av skabb ställer till med stora problem – och blir allt vanligare. Det visar försäljningsstatistik som Apotekens service tagit fram över det vanligaste skabbläkemedlet, Tenutex.

– Det kan visserligen användas mot huvudlöss också, men då är det ett andrahandsval. Siffrorna talar för att skabb har ökat, säger Lill-Marie Persson, överläkare vid Skaraborgs sjukhus i Skövde. 

I arbetet har hon kommit i kontakt med många som drabbats av de spindelliknande kvalstren. Ofta är patienterna ungdomar, och enligt henne har de troligtvis spritt skabben när de delat säng, eller suttit tätt intill varandra och spelat tv-spel och surfat på surfplattor.      

– Surfplattor är ju små, så man sitter ofta nära varandra. Det räcker med en fem minuters hud mot hud-kontakt för att skabb ska spridas, säger Lill-Marie Persson.    

I Värmland och Skåne har försäljningen av Tenu-tex ökat med cirka 80 procent sedan 2008. I hela landet är det en 25-procentig ökning. För att bli av med skabben bör kompisarna och familjen behandlas samtidigt, enligt Lill-Marie Persson.

– Har mormor och morfar hälsat på ska de också behandlas. Äldre människor med nedsatt immunförsvar är mest smittsamma. De kan ha hundratals skabbdjur på kroppen, säger hon.

Här ökar försäljningen av skabbläkemedel mest. Klicka för att få upp grafiken. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset