Benedictusbasilikan i Norcia – klostergrundarens födelseort – raserades i söndagens skalv.
Benedictusbasilikan i Norcia – klostergrundarens födelseort – raserades i söndagens skalv.

Ännu en jordbävning har skakat centrala Italien.I den hårt drabbade medeltida staden Norcia undkom nunnor och präster med blotta förskräckelsen. Men deras tillvaro har vänts upp och ner.

– Jag har sett helvetet, säger kommunordföranden i Ussita, Marco Rinaldi, som själv hade sovit i bilen av oro redan natten före skalvet. Han talar enligt nyhetsbyrån Ansa om helvetessyner och rökpelare från jorden.

Ussita och Norcia ligger några mil sydost om staden Perugia, men skalvet kunde kännas ända ner till Rom och upp till Venedig.

– Det var som en bomb, säger Pierluigi Altavilla i Norcias kommunledning till italiensk tv.

– Vi börjar bli förtvivlade. Det är för många skalv nu, vi orkar inte mer.

Religiösa byggnader förstörda

I Norcia har stadshuset, Benedictusbasilikan och Mariakatedralen till stor del störtat samman. Flera gamla religiösa byggnader har försvagats efter flera veckors mindre skalv.

Italiensk tv visar bilder av munkar i bön vid basilikan, som varit ett pilgrimsmål eftersom Norcia (också känt som Nursia) tros ha varit klostergrundaren Benedictus födelseplats.

Skalvet slog till samtidigt som nunnor, munkar och präster var på väg till morgongudstjänsten – vilket gav dem tillräckligt med tid att fly medan byggnader rasade omkring dem.

– Vi trodde att det här var slutet på allt, säger den 74-åriga nunnan Maria Raffaella Buoso, evakuerad från sitt kloster, till Reuters.

Inga uppgifter om dödsoffer har ännu bekräftats. Däremot ett tiotal skadade, varav en svårt.

Kontroller i Rom

I Rom beslöt man efter skalvet inspektera turistattraktioner som Colosseum och Forum Romanum, och två tunnelbanelinjer stängdes för kontroller.

Enligt TT:s reporter Elin Swedenmark, som befinner sig i centrala Rom, pågick skakningarna i cirka två minuter.

– Sängen skakade, det knakade i taket och gardinerna fladdrade, berättar hon.

Seismologer vid det amerikanska institutet USGS anger magnituden till 6,6, italiensk expertis till uppemot 6,5 enligt nyhetsbyrån Ansa.

Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, säger till TT att skalvet inte var oväntat men inte heller möjligt att förutsäga.

– Man kan säga att vi kan förvänta oss skalv i det här området, men tiden för kommande skalv går inte att förutsäga.

Marken skälver

Efterskalv har också förekommit.

– Det är ett par ganska stora efterskalv med magnitud mellan 4,5 och 4,8. De närmaste timmarna och dagarna kan man förvänta sig fler efterskalv men de avtar i storlek och antal ganska snabbt, säger Bödvarsson.

Både huvudskalvet och efterskalven skedde på ungefär 10 kilometers djup.

– Det är i den övre delen av jordskorpan och det är som förväntat i det här området, säger Bödvarsson.

Klocktorn rasade

Så sent som i onsdags blev flera hundra människor hemlösa efter skalv som kändes just i regionerna Umbrien, Marche och Lazio. Andra blev evakuerade, eller har liksom Marco Rinaldi i Ussita sedan dess försökt undvika risker.

Omkring 300 människor omkom i somras i skalv i trakten av staden Amatrice. Ett klocktorn i Amatrice, som klarade katastrofen i augusti, har nu rasat samman.

Premiärminister Matteo Renzi lovar att både bostäder, kyrkor och andra fastigheter som raserats de senaste månaderna ska byggas upp igen.

Gregorio Borgia/AP/TT
Brandmän i Norcia inspekterar skadorna efter jordbävningen i centrala Italien.
TT
Räddningstjänsten röjer en gata som blockerats av rasmassor i staden Norcia.
Sky Italia/AP/TT
Norcia tros vara den värst drabbade platsen efter dagens skalv i Italien. Benedictusbasilikan och Mariakatedralen i Norcia har störtat samman.
Alessandro Di Meo/AP/TT
Flygbild över Pescara del Tronto i centrala Italien som raserades vid skalv i augusti. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset